8 myter om knogleskørhed
Brud som følge af knogleskørhed rammer formentlig halvdelen af alle kvinder over 50 år på et eller andet tidspunkt, så det er vigtigt at sætte sig ind i sygdommen, men også at skelne mellem sandhed, myter og fordomme
Myte # 1: Knoglemassen kan ikke opbygges efter 25 års alderen.
Knogletætheden er højest, når man er omkring 20 - 25 år, hvorrefter knoglemassen har tendens til at falde. Undersøgelser viser imidlertid, at motion kan opbygge knogler selv blandt gamle. Og godkendt medicin til osteoporose kan opbygge knoglemassen - også hos ældre.
Myte # 2: Knoglebrud skyldes kun fald eller andre ulykker
Nej, man behøver ikke at faldde for at få et knoglebrud. Brud på især rygsøjlen kan opstå uden et fald eller anden skade.
Myte # 3: Osteoporose er usandsynlig, hvis din kropsholdning er normal
Den anden del af denne myte er, at en foroverbøjet kropsholdning er en årsag til knogleskørhed. Mens kompressionsfrakturer kan få ryggen til at bøje fremad (en sygdom kaldet kyphosis), har masser af mennesker med osteoporose har helt normal kropsholdning. "Dårlig holdning" forårsager ikke knogleskørhed, og forværrer ikke eksisterende osteoporose. Det modsatte er også usandt: en god kropsholdning kan ikke forebygge knogleskørhed.
Myte # 4: Kun postmenopausale kvinder får knogleskørhed
Mens osteoporose er 4 til 5 gange mere udbredt blandt kvinder end mænd (og det rammer oftest postmenopausale kvinder), vil anslået 25% af mændene brække et ben på grund af osteoporose på et tidspunkt i deres liv. Hos yngre mennesker, er der ofte mindst én risikofaktor for sygdommen, især arvelighed eller brug af de lægemidler, der kaldes kortikosteroider. Blandt mænd er fremskreden alder og lavt testosteron vigtige risikofaktorer.