Skip to main content

Kalkpiller øger risikoen for slagtilfælde

Risikoen for slagtilfælde eller hjerteanfald ved at tage kalk-piller er større end risikoen for hofte- eller andre brud ved ikke at tage tilskud.

{snippet start}

Det viser enny stor norsk undersøgelse af fordele og ulemper for ældre kvinder ved at tage kalcium-tilskud.

Norge har den højest rapporterede risiko for hoftebrud i verden og der er derfor god grund til at overveje fordele og risici ved kalktilskud. Udfordringen er, at for lidt kalcium og D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og brækkede knogler, mens nogle undersøgelser har vist, at kalciumtilskud også kan øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

Forskere ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet (NTNU) og Oslo Universitet har derfor med en avanceret analytisk model undersøgt den samlede sundhedseffekt af at tage en kombination af kalcium og D-vitamin som kosttilskud hos en gruppe raske kvinder på 65 år med et BMI på 24. Kvinderne blev sammenlignet med en tilsvarende gruppe, der fik snydepiller uden effekt.

Resultaterne viste, at risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald var så store, at den udlignede den positive effekt på risikoen for knogleskørhed og hofte- eller andre brud.

"Vi konkluderer, at den moderate effekt af tilskud med kalcium og D-vitamin på risikoen for knoglebrud ikke er stort nok til at opveje den forøgede risiko for hjerte-kar-sygdomme, især hos kvinder, der har en lav risiko for knoglebrud," siger Gunhild Hagen, der er ph.d. kandidat ved NTNU samt førsteforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Osteoporosis International.

"Vores analyse viser, at hvis 100.000 65-årige kvinder tager 1000 mg kalcium hver dag, vil 5.890 hoftebrud og 3.820 andre frakturer forebygges. På den anden side, så vil det medføre hele 5.917 hjerteanfald og 4.373 slagtilfælde. Så for kvinder i denne alder opvejer risiciene ikke fordelene."

Nylige undersøgelser af effekten af kalciumtilskud på risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde har forskellige konklusioner, så forskerne brugte tre forskellige scenarier baseret på resultater fra tidligere undersøgelser.

De sammenlignede kvinder uden risiko, med en medium risiko og en høj risiko for knoglebrud med deres risiko for hjertekar-problemer og både for medium- og højrisiko grupperne var der færre år med et godt liv, hvis man tog kalcium-tilskud.

Til gengæld viste en undersøgelse af omkostningseffektiviteten af at tilbyde supplerende kalcium og D-vitamin til 65-årige kvinder med en lav risiko for hjertekar-problemer, at det var godt for folkesundheden, da fordelene opvejer risiciene.

Men når tilskuddet øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde, ryger både besparelserne og helbredet.

Hagen siger at en mulig løsning er at ordinere medicin, der hjælper med at forebygge knogleskørhed sammen med vitamintilskud.

"Hvis vi giver en forebyggende osteoporose medicin sammen med et tilskud, vil det øge forebyggelsen af knoglebrud, og have en positiv effekt på omkostningseffektiviteten," siger Hagen, der understreger at undersøgelsen er en simulationsanalyse og derfor ikke med sikkerhed kan konkludere, at kalcium øger risikoen for hjertekarsygdomme.

Samtidig er deres modeller forenklinger, der ikke kan erstatte undersøgelser udført på virkelige mennesker.

"Vi ved ikke med sikkerhed, om kalcium har denne negative effekt, men for at være på den sikre side, bør vi vælge at give en anden behandling mod knoglebrud hos ældre kvinder," siger Hagen.