Skip to main content

Vigtigt at blive i behandlingen

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du har fået konstateret knogleskørhed eller osteoporose, som det også kaldes, er det uhyre vigtigt, at du fortsætter behandlingen – også selv om du kan mærke nogle ubehagelige bivirkninger ved den medicin, du får. Det kan der nemlig gøres noget ved.

Medmindre du har mavesår, så vil lægerne i første omgang give dig alendronat, der virker ved at stabilisere knoglevævet. Mellem 85 og 90 pct. af knogleskørhedspatienterne kan fint tåle midlet, men 10 til 15 pct. oplever, at de får kvalme, ondt i maven og leddene, og så må man finde en anden behandling, der virker uden ubehagelige bivirkninger

”Generelt må man aldrig droppe ud af en behandling uden at tale med læge om det. Det gælder f.eks. forhøjet blodtryk, diabetes og bestemt også knogleskørhed,” siger professor Bente Langdahl fra Endokrinologisk afd. på Aarhus Universitetshospital.

”Hvis man ikke kan tåle den medicin, man får, så er det vigtigt at tale med lægen om det, for der er efterhånden flere behandlinger at vælge imellem, så vi næsten kan altid finde en behandling, der ikke giver bivirkninger,” siger hun.

”Hvis man vil være sikker på, at det er en bestemt medicin, man ikke kan tåle, så bør man i samråd med sin læge holde en pause i f.eks. fire uger. Ændrer ubehaget sig ikke i den tid, ja, så er det nok ikke knogleskørhedsmedicinen, man ikke kan tåle. Kommer bivirkningerne imidlertid tilbage, når man genoptager behandlingen, ja, så er der stor sandsynlighed for, at det er medicinen, der er skurken. Men heldigvis kan vi afhjælpe en del bivirkninger, og kan vi ikke det, så er der flere andre behandlinger, vi kan give,” siger Bente Langdahl.

Fakta om knoglerne

Knoglerne bygges op i barne- og ungdomsårene, men med alderen aftager knoglemængden igen. Er man oven i købet arveligt disponeret til osteoporose, har fået for lidt kalk og d-vitamin eller er inaktiv, så går nedbrydningen hurtigere. Derfor er det vigtigt, at man tager ansvar for sig selv og lever et knoglevenligt liv. Er skaden først sket, så er det vigtigt, at man bliver i den behandling, lægerne giver en, så man kan bibeholde sin livskvalitet.

Hun understreger, at det er vigtigt, at man under ingen omstændigheder dropper ud af behandlingen. 

Skræddersyet behandling

Med alle de behandlingsmuligheder, der er i dag, taler man også om såkaldt skræddersyet behandling, der er en behandling, der er rettet mod den enkelte, unikke patient.

”Den egentlige skræddersyede behandling ligger ude i fremtiden, fordi der er mange nye behandlinger på vej. Når vi i dag taler om skræddersyet behandling, så handler det om, at vi finder den behandling, der er bedst til den enkelte patient. Eksempelvis hvis patienten ikke kan tåle alendronat, som vi altid giver som første valg,” siger Bente Langdahl.

”Noget helt andet er, hvis man har pådraget sig rygsammenfald og er meget syg. I de tilfælde går vi ind med en decideret knogleopbyggende behandling, og i den henseende kan man godt tale om en vis form for skræddersyet behandling. I givet fald er der tale om en sygehusbehandling, hvor vi følger patienterne tæt i de to år, behandlingen står på” siger hun.