Forskerne betegner det nye præparat som et gennembrud, der kan blokere for de signaler, som hæmmer knogledannelsen.

Godt nyt til patienter med skøre knogler

 

Et nyt præparat mod knogleskørhed ser ud til helt at ændre lægernes behandlingsmuligheder.

Forskerne har nemlig fundet et stof, der hjælper kroppen med at genopbygge knogler og ikke bare – sådan som eksisterende stoffer – begrænse nedbrydningen.

Ifølge forskere vil det nye præparat kunne styrke skelettet og derved formodentlig meget effektivt forebygge knoglebrud.

Det handler om det eksperimentelle stof, romosozumab, som stimulerer kroppens egen evne til at stimulere knogleproduktion. Og det sker ved at blokere for de biokemiske signaler, der hæmmer knogledannelsen.

Behandlingen er op til tre gange mere effektiv end de nuværende medicinske behandlinger mod knogleskørhed.

”De fleste lægemidler mod knogleskørhed virker ved at stoppe tabet af knoglemasse, men de har ikke evnen til at genopbygge knoglerne,” siger dr. Michael McClung, stiftende direktør for Oregon Osteoporose Center i Portland, Oregon i USA

”Det er virkelig et gennembrud i måden vi behandler knogleskørhed, da vi her har muligheden for virkelig at stimulere knogleproduktion og genopbygning af skelettet, ikke bare at forhindre, at tingene bliver værre,” siger han.

Hidtil største skridt

Det nye stof bygger på et antistof, der blokerer et signalstof, som kroppen producerer naturligt og som hæmmer knoglevæksten. Signalstoffet, der hedder sclerostin, forhindrer mennesker med knogleskørhed i at genopbygge knoglemasse, som kunne erstatte den knoglemasse, der er gået tabt.

Antistoffet romosozumab binder sig til sclerostin, og modvirker derved, at genopbygningen forhindres.

Et klinisk forsøg involverede mere end 400 kvinder, der havde været igennem overgangsalderen, og var i alderen fra 55 til 85 år. De havde alle for lav knoglemasse, men ikke i så udtalt grad, at de var egentlige knogleskørhedspatienter.

De blev delt op i fire grupper, der henholdsvis fik romosozumab, et placebo (virkningsløs ’medicin) eller et af to eksisterende knogleskørhedspræparater.

Resultaterne viste, at romosozumab øgede tæthed i knoglemineralerne i rygsøjlen med 11,3 pct. i løbet af undersøgelsens periode, sammenlignet med 7,1 pct. ved en af de eksisterende behandlinger og 4,1 pct. ved en anden.

Forskerne konkluderer altså, at romosozumab er langt bedre til at genopbygge knoglemasse. Og de kunne tilmed ikke registrere væsentlige bivirkninger. De er begejstrede og siger, at produktet potentielt er det hidtil største skridt fremad i behandling af knogleskørhed. Det har nemlig ikke tidligere været muligt at behandle patienter, så de faktisk genopbygger – og ikke bare stopper nedbrydningen af – knoglemassen.

Det varer dog nok flere år før knogleskørhedspatienter får glæde af opfindelsen. Forudsætningen er nemlig at forskerne beviser overfor myndighederne, at præparatet faktisk beskytter mod knoglebrud, hvilket vil kræve mere forskning.

Forskerne har ingen grund til at tro, at præparatet ikke forhindrer knoglebrud, men det skal dokumenteres videnskabeligt.

Undersøgelsen er offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?