Skip to main content

Astmatikere risikerer knogleskørhed

{snippet modul199}
 
{module 187}

Personer med astma kan have en højere risiko for knogletab end andre, men det er endnu uvist, hvad årsagen er.

"Vi ved, at langvarig brug af kortiko-steroider i behandlingen af astma er en risikofaktor for knogleskørhed, men vi har ikke konkrete data, der viser sammenhængen mellem astma og knogletab," siger dr. Jae-Woo Jung fra American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI).

"Vores undersøgelse har vist en meningsfuld sammenhæng mellem de to betingelser, selv hvis man ikke tidligere har brugt kortiko-steroid," siger Jung.

Forskerne har set på data fra mere 7.000 mennesker, herunder 433 med astma. De fandt, at knogletætheden i lændehvirvelsøjlen og lårben var signifikant lavere hos patienter med astma.

"Det er svært at lokalisere årsagen til knogletab hos disse patienter," siger allergolog Dr. John Oppenheimer i en erklæring fra ACAAI.

Mere forskning

"Årsagen kan skyldes anvendelsen af kortiko-steroider, lave niveauer af D-vitamin eller endda race. Denne forskning har afsløret fund, der skal undersøges yderligere," sagde han.

Selv om selve steroidbehandlingen af astma kan være en mulig forbindelse til knogletab, bør ingen holde op med at tage disse lægemidler uden at tale med deres læge.

"Astma er en alvorlig sygdom, der kan være livstruende. Det er vigtigt, at personer med astma og andre vejrtrækningsproblemer fortsætter den foreskrevne behandling. Det er også afgørende, at allergikere diskuterer potentialet for selve sygdommen eller som følge af behandlingen,” siger Oppenheimer

Bivirkninger fra kortiko-steroidbehandling er generelt mere tydelige med orale former for medicin i stedet for indånding, selv om orale steroider er mere effektive. Læger ordinerer inhalerbare kortiko-steroider, når det er muligt. Hvis orale kortiko-steroider er nødvendige, vil lægerne ordinere den laveste effektive dosis for at undgå bivirkninger, siger ACAAI til Annals of Allergy, Asthma & Immunology