Skip to main content

Søvnhormon kan forebygge knogleskørhed

{snippet modul199}
 
{module 187}

Tilskud med søvnhormonet melatonin kan være et nyt middel mod knogleskørhed.

Knogler er bygget op af en række celler kaldet osteoblaster i dagtimerne og nedbrydes af andre kaldet osteoklaster om natten.

Med alderen sover vi mindre og det kan medføre at de celler, der nedbryder knoglerne bliver mere aktive.

Ved at give gamle rotter tilskud med melatonin har forskere fra det canadiske McGill University været i stand til at gøre deres knogler tættere, mindre skøre og mere fleksibel.

Næste skridt er at undersøge, om melatonintilskud alene forebygger knoglenedbrydning eller faktisk kan reparere skader.

Det er allerede velkendt, at melatonin spiller en rolle i reguleringen af kroppens døgnrytme og potentielt kan hjælpe os med at sove bedre.

{module 231}

Så forskerne havde en ide om, at tilskud med melatonin ved at regulere døgnrytmen hos de gamle rotter kunne reducere aktiviteten af osteoklaster og bremse processen med knogle nedbrydning. Og det er præcis, hvad de fandt.

Sværere at brække benene

De tyve gamle hanrotter på 22 måneder (svarende til 60 år for mennesker) fik tilskud med melatonin fortyndet i vand i 10 uger (svarende til seks år hos mennesker). Lårbenene hos de ældre rotter, som havde fået melatonin-tilskud blev derefter sammenlignet med en kontrolgruppe, der ikke havde modtaget tilskud gennem en række test, der målte knogletæthed og -styrke.

Forskerne fandt, at der var en betydelig stigning i både knogle volumen og -tæthed blandt de rotter, der havde fået melatonin-tilskud. resultaterne viste at det krævede meget mere kraft at brække benene på rotterne, der havde fået tilskud - en konstatering, der tyder på, at melatonin kan være et nyttigt redskab i bekæmpelsen af knogleskørhed.

Det store spørgsmål er, om melatonin alene forebygger eller faktisk kan vende processen, der nedbryder knoglerne.

"Indtil der er mere forskning samt kliniske forsøg, der viser hvordan netop melatonin fungerer, kan vi ikke anbefale, at mennesker med knogleskørhed prøver at begrænse det med melatonintilskud," siger en af undersøgelsens hovedforfatter Faleh Tamimi, der er professor ved McGill's School of Dentistry.

"Jeg er ved at søge om midler til at fortsætte forskningen, og vi håber snart at få svar."