Maden kan redde dig fra at dø af æggestokkræft

 

Den mad kvinder spiser før de bliver diagnosticeret med kræft i æggestokkene har betydning for deres overlevelseschancer.

Med undtagelse af kvinder, der i forvejen lider af diabetes eller har et stort taljemål, er en sund kost i årene før diagnosen tilsyneladende afgørende for dødsrisikoen.

Det viser en ny undersøgelse, der offentliggøres i Journal of the National Cancer Institute, hvor forskere fra University of Arizona i Tucson har undersøgt sammenhængen mellem kosten og dødeligheden hos 636 kvinder med kræft i æggestokkene, der blev diagnosticeret mellem 1993 og 1999. 90 procent af tilfældene var invasiv kræft.

Kvinderne havde udfyldt spørgeskemaer om deres kost og fysiske aktivitet mindst et år, før deres kræftdiagnoser i forbindelse med deltagelse i et større kvindehelbreds-studie, hvor forskerne også målte deres højde, vægt og taljemål.

Det sunde kost-indeks i denne undersøgelse målte 10 kostkomponenter med udgangspunkt i en kost med en større mængde grøntsager og frugt, mere variation i grøntsager og frugt, mere fuldkorn, lavere mængder af fedt og alkohol og mere fiber.

I gennemsnit blev kvinderne diagnosticeret med kræft i æggestokkene omkring 63 år.

I september 2012 var 354 af kvinderne døde og 305 af dem døde specifikt af kræft i æggestokkene.

Da forskerne delte kvinderne op i tre grupper baseret på hvor sund deres kost var, havde de kvinder, der spiste sundest, en 27 procent mindre tilbøjelighed til at dø uanset årsag efter at de var diagnosticeret med kræft i æggestokkene end dem der spiste mest usundt.

Der var en lignende, men lidt svagere associering mellem kosten før diagnosen og dødsfald specifikt som følge af æggestokkekræft.

Lever måske også sundere efter diagnosen

"En sund kost før diagnosen kan indikere et stærkere immunforsvar og indirekte kapaciteten reagerer positivt på kræftbehandlingen," siger undersøgelsens hovedforfatter Cynthia A. Thomson fra Health Promotion Sciences på University of Arizona.

"Det kan også afspejle at man bedre evner, at holde fast i sunde kostvaner efter diagnosen, hvilket kan medføre et bedre helbred i bredere forstand," siger hun.

En kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn kan sænke inflammation, der har været forbundet med dødelighed pga. kræft i æggestokkene.

"Sådan en kost har også været forbundet med nedsat risiko for andre kroniske sygdomme som diabetes og hjertekar-sygdom, som kan komplicere behandlingen af kræft i æggestokkene og øger dødeligheden," siger dr. Elisa V. Bandera, der er lektor Epidemiologisk ved Rutgers Cancer Institute of New Jersey i New Brunswick og som ikke var en del af den nye undersøgelse.

Kvinder med eller risiko for diabetes eller et taljemål på mere end 86 cm synes ikke at have den samme overlevelseschance ved at spise sundt som andre kvinder. I deres rapport gør undersøgelsens forfattere opmærksom på, at tidligere forskning allerede har knyttet diabetes til en højere dødelighed af kræft i æggestokkene end gennemsnittet.

Undersøgelsen viste også at regelmæssig motion før diagnosen ikke syntes at påvirke sammenhængen mellem sunde kostvaner og overlevelse.

Alt i alt synes sunde kostvaner at være afgørende for at reducere kræftrisikoen og forbedre overlevelse efter kræft.

"En ud af to amerikanske voksne vil blive diagnosticeret med en form for kræft i deres levetid, så at spise sundt er vigtigt i forhold til, hvordan vi klarer sygdommen," pointerer Cynthia A. Thomson.

"Sunde vaner kan også forsinke påbegyndelsen af kræft, for eksempel fra 55 år til 65 år, men det er vanskeligt at påvise," siger hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?