Skip to main content
Du kan selv gøre meget for at reducere risikoen for tarmkræft.

7 overraskende råd mod tarmkræft

Din risiko for tarmkræft stiger markant efter 50 års alderen, men du kan selv gøre meget for at reducere risikoen.

{snippet start}

Tarmkræft er den 3. mest almindelige kræftform i Danmark og hænger hovedsageligt sammen med din livsstil.

Adskillige undersøgelser viser at det hjælper at tabe sig, dyrke mere motion og spise mindre kød, men der er også andre mere overraskende råd til at undgå kræften.

Op at stå

Adskillige undersøgelser har vist at risikoen for tarmkræft øges markant, jo længere tid du sidder ned. I 2014 viste en gennemgang lavet af universitetet i Regensburg i Tyskland af tidligere undersøgelser, at risikoen for tarmkræft øges med otte procent for hver to timer, man sidder ned dagligt.

Sov mere eller mindre

Flere undersøgelser i de sidste år har vist at man har en øget risiko for tarmkræft både hvis man sover for lidt eller for meget.

En undersøgelse i 2013 fra Baylor College of Medicine i Texas viste, at risikoen for tarmkræft i forhold til 7 timers søvn var 47 procent højere for personer, der sov mere end ni timer, mens den var 36 procent højere for personer, der sov mindre end fem timer.

Børst tænder

En infektion fra en helt almindelig type mundbakterier kan bidrage til udviklingen af tarmkræft.

Bakterien, der hedder Fusobacterium nucleatum, kan bl.a. gå ind i tarmcellerne og påvirke det tempo cellerne ændrer sig , hvilket kan føre til tarmkræft.

Bl.a. studier fra Case Western Reserve University School of Dental Medicine peger på bakteriens forbindelse til tarmkræft ved at  påvirke immunforsvaret og ’tænde’ kræftcellerne.

{snippet pagead}