De tre kvindelige kræftformer, brystkræft, æggestokkræft og livmoderkræft har alle en høj grad af arvelighed.De tre kvindelige kræftformer, brystkræft, æggestokkræft og livmoderkræft har alle en høj grad af arvelighed.

Her er kræftformerne med den største arvelighed

Ny stor dansk undersøgelse viser hvor meget arv og familiehistorie betyder for kræftrisikoen. De kvindelige kræftformer som bryst-, æggestok- og livmoderkræft har en stor arvelighed.

 

Undersøgelsen er baseret på det såkaldte tvillingeregister, der igennem gennemsnitligt 32 år har fulgt 200.000 skandinaviske tvillingepar mellem 1943 og 2010.

Forskere fra Syddansk Universitet har gennemgået tvillingernes kræftudvikling for at se i hvilket omfang, der var sammenfald mellem såvel encellede som tvecellede tvillingers risiko.

Undersøgelsen viste, at hvis en tvilling blev diagnosticeret med kræft var der en øget risiko for at den anden tvilling også ville udvikle en form for kræft.

I alt studerede forskerne 23 forskellige typer af kræft, der næsten alle viste en familiær risiko, deriblandt almindelige kræftformer såsom brystkræft og prostatakræft, men også mere sjældne kræftformer som testikelkræft, hoved- og halskræft, melanom, ovarie- og mavekræft.

Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Harvard T.H. Chan School of Public Health og universitetet i Helsinki, og er den første, der giver et estimat over disse og andre sjældnere kræftformers familiære risiko.

Undersøgelsen viste også for første gang, at tvillingepar, hvor begge udviklede kræft ofte udviklede forskellige typer kræft - hvilket tyder på, at der i nogle familier er en almindeligt øget risiko for alle typer kræft.

"Tidligere undersøgelser har givet familierisiko og arvelighedsestimater for de almindelige kræftformer - bryst-, prostata- og tyktarmskræft - men for mere sjældne kræftformer har undersøgelserne været for små eller opfølgningstiden for kort, til at fastslå arvelighed eller familierisikoen," siger Lorelei Mucci, der er lektor i epidemiologi på Harvard Chan School.

Familierisiko for kræft er et mål for kræftrisikoen hos en person. Undersøgelsen har også set på arvelighed for kræft, et mål for, hvor meget af variationen i risikoen, der skyldes genetiske faktorer.

"På grund af denne undersøgelses størrelse og lange opfølgning, kan vi nu se vigtige genetiske virkninger for mange kræftformer," siger Jacob Hjelmborg fra Syddansk Universitet og en af hovedforfatterne på undersøgelsen, som er offentliggjort i JAMA (Journal of American Medical Association).

Samlet set udviklede en ud af tre personer i undersøgelsen kræft i løbet af et helt liv. Kræft blev diagnosticeret hos begge tvillinger hos 3316 af tvillingeparrene. Af dem blev 38 procent af de enæggede tvillinger og 26 procent af de tveæggede tvillinger diagnosticeret med den samme kræft. Forskerne anslår, at når een tveægget tvilling blev diagnosticeret med kræft, var den anden tvillings risiko for at få kræft 37 procent. Blandt identiske tvillinger var risikoen hele 46 procent.

En af de stærkeste familierisici blev observeret for testikelkræft. Forskerne fandt, at en mands risiko for at udvikle denne sygdom var 12 gange højere, hvis hans tveæggede tvilling udviklede det og 28 gange højere hvis hans genetisk identiske tvilling fik kræftsygdommen.

I betragtning af, at tveæggede tvillinger genetisk set ligner søskende, der ikke er tvillinger, kan den højere kræftrisiko angive risikoen for familier, hvor den ene søskende får kræft.

Forskerne fandt også, at arveligheden for kræft samlet set var 33 procent.

Signifikant arvelighed blev fundet for følgende kræftsygdomme:

  • melanom hudkræft - 58%
  • prostatakræft - 57%
  • ikke-melanom hudkræft - 43%
  • æggestokkræft - 39%
  • nyrekræft - 38%
  • brystkræft - 31%
  • livmoderkræft - 27%
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?