Tusinder af piger er i de sidste år blevet vaccineret mod HPV-virus og kan nu glæde sig over at være beskyttet mod spiserørskræft forårsaget af virussen.

HPV forbindes med endnu en kræfttype

 

Den frygtede HPV virus, der er kendt som årsag til livmoderhalskræft, forbindes nu også med den mest udbredte type kræft i spiserøret.

Det har hidtil været kendt, at HPV øger risikoen for livmoderhalskræft så vel som, vulva-, skede-, anal- og peniskræft. Og der er for nylig også for fundet tegn på sammenhæng med visse former for hoved- og halskræft, som f.eks. i mandlerne.

Nu viser en stor meta-analyse en sammenhæng med kræft i spiserøret. HPV virus tredobler risikoen for denne alvorlige kræftsygdom.

”Denne type kræft i spiserøret diagnosticeres ofte ret sent og har derfor en høj dødelighed,” siger forsker dr. Surabhi Liyanage, School of Public Health and Community Medicine, University of New South Wales.

Kræft i spiserøret er enten kirtelvævskræft eller pladecellekræft. Det er den mest almindelige pladecellekræft, som forskerne nu forbinder med HPV. Den er den 6. mest almindelige årsag til cancerdødsfald på verdensplan. Kost, livsstil og miljø er risikofaktorer.

Hvert år dør 375

Kræft i spiserøret opstår hos godt 450 personer om året i Danmark. Sygdommen er cirka 2-3 gange hyppigere hos mænd end hos kvinder og forekommer med stigende hyppighed fra cirka 45-års alderen. Årligt dør ca. 375 af sygdommen.

”HPV er endnu en faktor, som vi skal tælle med. Rygning og alkohol er hovedårsager, ligesom indtag af meget varme drikke, meget rødt kød og måske også miljøgifte i føden,” siger dr. Liyanage.

Tidligere undersøgelser har været for små og har ikke i sig selv dokumenteret en signifikant sammenhæng, hvilket har medført en videnskabelig usikkerhed. Men denne meta-analyse af i alt 21 undersøgelser, der blev vurderet af tilstrækkelig høj videnskabelig værdi, har dokumenteret en tre gange så stor risiko ved HPV virus i blodet.

Meta-analysen har ifølge forskerne givet det hidtil stærkeste bevis på sammenhængen. Og perspektivet er, at man på regeringsplan rundt omkring i verdenen måske bør overveje endnu en fordel for folkesundheden ved at vaccinere mod HPV og derved forebygge forekomsten af spiserørskræft.

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE og kan have følger for vaccinationsprogrammer overalt i verdenen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?