Kræftrisikoen stiger markant for hver ti centimeter, man er højere end en anden kvinde.

Høje kvinder har højere kræftrisiko

 

Jo højere kvinder er, jo større er deres risiko for at få kræft. For hver ti centimeter stiger risikoen med over 13 procent.

Det viser en storstilet undersøgelse af over 20.000 amerikanske kvinder, der overraskende viser at højde har større betydning for kræftrisikoen end kvindernes vægt.

Kvindernes øgede risiko for kræft gælder flere kræftformer, blandt andet brystkræft, tarmkræft, nyrekræft, æggestokkræft og fire andre kræftformer, skriver forskerne i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

"Vi var overraskede over antallet af kræftformer, der var positivt associeret med højden. I dette datasæt, er flere kræftformer forbundet med højde end med body mass index [BMI]," siger dr. Geoffrey Kabat fra Albert Einstein College of Medicine på Yeshiva University i New York.

"I sidste ende er kræft et resultat af processer, der har at gøre med vækst, så det giver mening, at hormoner eller andre vækstfaktorer, der påvirker højden også kan påvirke kræftrisikoen."

Genetiske variationer

Nogle genetiske variationer forbundet med højden er også knyttet til kræftrisiko, og flere undersøgelser er nødvendige for bedre at forstå, hvordan disse højde-relaterede genetiske variationer prædisponerer nogle mænd og kvinder for at udvikle kræft.

Resultaterne er baseret på interview med 144.701 postmenopausale kvinder i alderen 50-79 år, som mellem 1993 og 1998 deltog i befolkningsundersøgelsen Women Health Initiative (WHI). Ved undersøgelsens start, svarede kvinderne på spørgsmål om fysisk aktivitet og de fik målt deres højde og vægt.

Forskerne identificerede 20.928 kvinder, som var blevet diagnosticeret med en eller flere invasive kræftformer i løbet af de efterfølgende 12 år.

Forskerne konstaterede, at for hver 10 centimeter ekstra højde var der en 13 procent stigning i risikoen for at udvikle kræft generelt.

Men for de enkelte kræftformer var der helt op til 29 procent højere risiko for at udvikle kræft for hver ekstra 10 cm.

Risikoen for at få hudkræft, samt kræft i bryst, æggestok og tyktarm var 13-17 procent højere for hver 10 cm. Og der var hele 23 procent til 29 procent stigning i risikoen for at udvikle kræft i nyrerne, endetarm, skjoldbruskkirtel og i blodet.

Resultaterne har taget højde for andre risikofaktorer, som alder, vægt, uddannelse, rygevaner, alkoholforbrug, og hormonbehandling.

"Selvom det ikke er muligt at gøre noget ved højden tyder forbindelsen mellem højde og de mange kræftformer på, at eksponering tidligt i livet, herunder ernæring, spiller en rolle i at påvirke en persons risiko for kræft, "siger Kabat.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?