En ordentlig mundhygiejne kan være afgørende for om du får tarmkræft.

Børst tænder og undgå tarmkræft

 

Der er tilsyneladende en klar forbindelse mellem bakterier i munden og tarmkræft.

En infektion fra en helt almindelig type mundbakterier kan bidrage til udviklingen af tarmkræft, har to forskellige hold forskere netop påvist.

Bakterien, der hedder Fusobacterium nucleatum, kan bl.a. gå ind i tarmcellerne og påvirke det tempo cellerne ændrer sig , hvilket kan føre til tarmkræft.

Hele to nye studier, der peger på bakteriens forbindelse til tarmkræft, er netop blevet offentliggjort samtidig. Begge giver vigtig ny viden om sammenhængen mellem bakterien og tarmkræft og om hvordan bakterien påvirker immunforsvaret samt hvordan den ’tænder’ kræftcellerne.

Tarmkræft er den 3. mest almindelige kræftform i Danmark.

Forskere ved Case Western Reserve University School of Dental Medicine har ved de nye resultater måske også fundet en måde at forebygge, at bakterierne påvirker tarmcellerne.

Sygdom i gummerne

”Denne opdagelse skaber en mulighed for nye måder at forebygge, diagnosticere og behandle tarmkræft,” siger ledende forsker, professor Yiping Han.

Hun påpeger, at resultaterne viser, hvor vigtig mundsundhed er, og at niveauet af den farlige bakterie er størst hos mennesker med sygdomme i gummerne.

Selvom studiet fandt en mulig forbindelse mellem mundinfektioner og tarmkræft, dokumenterede det ikke, hvad der er årsag og hvad der er effekt.

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Cell Host & Microbe, som også offentliggjorde det andet studie fra en anden forskergruppe, der viste, hvordan bakterien øgede farten af cancercellers deling.

Mens det første studie fokuserede på, hvordan bakterien kunne ’tænde’ for de gener, der får kræften til at vokse, viste det andet studie, hvordan bakterien satte fart på tumorernes udvikling.

Vores indvolde indeholder milliarder af bakterier, hvilket hjælper immunsystemet mod sygdomme og med at fordøje maden. Men de kan også medføre sygdomme, og det er tidligere dokumenteret, at ubalance med ’gode’ og ’dårlige’ bakterier kan medføre tarmkræft.

Men hidtil har det ikke været klart, om de specifikke bakterier faktisk får tumorerne til at vokse – og i så fald, hvordan det sker.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?