Taler du dagligt i telefon i flere timer, så stiger din risiko for hjernekræft, viser ny forskning

Meget mobilsnak forbindes nu - igen - med hjernekræft

 

Nu forbinder forskerne alligevel brug af mobiltelefonen med øget forekomst af hjernekræft.

Heldigvis gælder den nyligt dokumenterede helbredsrisiko tilsyneladende kun, når man taler i mange timer om måneden over flere år.

Mindst en halv time om dagen, hver dag i fem år, skal der til, før forskerne overhovedet kan få øje på en øget risiko.

Vi ved allerede, at visse typer af stråling giver øget risiko for nogle kræfttyper, og vi ved desuden, at mobiltelefoner – ligesom for øvrigt andre elektriske devices – udsender små mængder stråling.

Forskellen på mobiltelefoner og f.eks. mikrobølgeovne er, at med mindre vi bruger høretelefoner, så holder vi telefonen tæt på hovedet. Og derfor kommer strålingen tættere på hjernen.

Lige siden mobiltelefonerne blev almindelige, har forskere forsøgt at få dokumentation for, om denne lille mængde af stråling, som de producerer, kan forårsage hjernetumorer hos nogle mennesker. Men det har ikke været muligt at få et entydigt svar.

Tidligere forskning har vist, at hvis man bruger mobiltelefon i 10 år eller mere, kan det øge risikoen. Men andre undersøgelser har ikke vist samme resultat. Forskernes problem er bl.a. at mobiltelefonerne ikke har eksisteret så længe, at vi kan se langtidsvirkningerne. Og desuden vokser hjernekræft meget langsomt. Det betyder, at forskerne faktisk kun så småt er begyndt regulært at kunne forske i eventuelle helbredsrisici.

450 undersøgt 

Den nye undersøgelse, der er foretaget af franske forskere, bygger på samtaler med omkring 450 mennesker, som har fået en diagnose på hjernekræft i tidsrummet mellem 2004 og 2006. De blev spurgt, om de havde en mobiltelefon og hvor meget de talte i den hver måned.

Forskerne sammenlignede denne gruppe med en gruppe, der ikke var ramt af hjernekræft. For hver syg person fandt forskerne to raske. Ved at sammenligne svarene fandt forskerne frem til, at der var en øget risiko ved at tale meget i mobiltelefon. Til gengæld var mere almindeligt forbrug af mobiltelefonen ikke forbundet med øget forekomst af kræft.

For at forskerne skulle kunne registrere en forhøjet risiko, skal man bruge telefonen i omkring 900 timer henover et liv – så er risikoen dobbelt så stor.

Forskerne husker dog også på, at risikoen for at få hjernekræft i det hele taget er meget lille. Syv ud af 100.000 får sygdommen. At risikoen fordobles er altså heller ikke så skræmmende, som det måske lyder.

Denne seneste undersøgelse er helt sikkert ikke det sidste, der er skrevet om denne sag. Forskerne vil de kommende år indsamle ny viden, men de vil endnu ikke spå om, hvilken vej deres forskning vil bære.

Undersøgelsen er offentliggjort i British Medical Journal.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?