P-piller og amning kan hindre arvelig kræft i æggestokkene

 

Amning, p-piller og aflukning af æggelederne kan reducere risikoen for kræft i æggestokkene hos kvinder med BRCA genmutationen, der fik Angelina Jolie til at få fjernet brysterne i 2013.

Mutationer i BRCA1 og BRCA2 er kendt for at øge risikoen for bryst- og æggestokkræft. I alt menes 5 procent af alle tilfælde af brystkræft at være arvede og op mod halvdelen af alle arvelige brystkræfttilfælde menes at skyldes de to mutationer. Altså omkring 2-3 procent af alle brystkræfttilfælde.

De to mutationer menes til gengæld at stå for cirka 15 procent af alle tilfælde af kræft i æggestokkene.

Omkring 39 procent af kvinder, der arver en BRCA1 mutation og op mod 17 procent af kvinder med en BRCA2 mutation vil udvikle kræft i æggestokkene inden de er fyldt 70 år.

Arveligheden er dog ikke ensbetydende med at man udvikler kræft, men bl.a. rygning kan øge risikoen for brystkræft hos BRCA2-mutationer, viser en ny analyse af 44 tidligere undersøgelser af de to mutationer.

Undersøgelsen fra University of Pennsylvania er offentliggjort i Journal of National Cancer Institute.

Forskerne fandt, at amning og aflukning af æggelederne er forbundet med reduceret risiko for kræft i æggestokkene hos kvinder med BRCA1 mutation og p-piller nedsætter risikoen for kræft i æggestokkene hos patienter med BRCA1 eller BRCA2 mutationer.

Selvom forskerne advarer om, at der kræves flere data, før der kan foretages endelige konklusioner, bidrager resultaterne til at kaste lys over andet end kirurgiske muligheder for kvinder, der måske ikke er klar til forebyggende, at få fjernet deres æggestokke for at reducere deres kræftrisiko.

"Vores analyse viser, at arvelighed ikke er skæbne, og i samarbejde med deres læger og rådgivere kan kvinder med BRCA-mutationer tage proaktive skridt, der kan reducere deres risiko for at udvikle kræft i æggestokkene," siger undersøgelsens hovedforfatter Timothy R. Rebbeck, der er professor i Epidemiologi ved Penn Medicine Abramson Cancer center.

"Resultaterne af analysen viser, at der allerede er tilstrækkelige oplysninger om, hvordan nogle variabler kan påvirke risikoen for kræft for disse patienter."

Kraftigt øget kræftrisiko

BRCA1 og BRCA2 er menneskelige gener, der producerer tumor-undertrykkende proteiner. En kvindes risiko for at udvikle brystkræft eller kræft i æggestokkene øges især, hvis hun arver en skadelig mutation i enten BRCA1 genet eller BRCA2-genet fra begge forældre.

Angelina Jolie valgte i maj 2013 at træde frem og fortælle at hun havde fået fjernet begge sine bryster, da hun havde forøget risiko for brystkræft grundet en mutationsfejl i BRCA1-genet.

55-65 procent af kvinder, der arver en skadelig BRCA1 mutation, og omkring 45 procent af kvinder, der arver en skadelig BRCA2 mutation vil udvikle brystkræft inden de er blevet 70 år, mens det kun gælder for cirka 12 procent af kvinder iøvrigt.

Og mens risikoen for at få kræft i æggestokkene hvis man har en af de to mutationer er hhv. 39 procent og op mod 17 procent, så er risikoen kun 1,4 procent hos kvinderi øvrigt.

Begge BRCA mutationer har også været forbundet med øget risiko for flere andre typer af kræft.

Selvom undersøgelsens resultater peger på at p-piller kan reducere risikoen for kræft i æggestokkene, så ser p-piller ikke entydigt ud til at reducere risikoen for brystkræft.

Kvinder bør derfor afveje fordele og ulemper ved at tage p-piller i forebyggelsesøjemed blandt andet i forhold risikoen for blodpropper eller en mulig øget risiko for brystkræft, mener forskerne.

Der var også utilstrækkelig dokumentation til at drage konklusioner om sammenhængen mellem amning og aflukning af æggelederne og risikoen for brystkræft.

"Patienter fortjener bedre muligheder for at reducere kræftrisikoen end kirurgisk fjernelse af deres sunde bryster og æggestokke," siger dr. Susan Domchek, der er administrerende direktør for Basser Forskningscenter for BRCA og medforfatter på undersøgelsen.

"Det er bydende nødvendigt, at vi fortsætter med at undersøge og bygge på tidligere forskning på dette område, så vi kan tilbyde kvinder med BRCA-mutationer flere muligheder i alle faser af deres liv."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?