Kræftceller kan angribe knoglemarven, så man risikerer at få sammenfald i rygsøjlen. Det kan dog undgåes med en kombination af tilskud med kalk og D-vitamin og en halvårlig sprøjte.

Pas på dine knogler, mand!

 

Hvis din mand eller far har fået konstateret prostatakræft, er det vigtigt, at han prioriterer sin knoglesundhed meget højt, da både sygdommen og behandlingen kan påvirke knoglerne og føre til fatale knogleskader.

Hvert år får henved 4.500 danske mænd konstateret prostatakræft. Hyppigheden stiger med alderen, men for mellem 30 og 50 pct. af tilfældene er sygdommen ikke livstruende. I de tilfælde vælger mange ikke at blive behandlet, da de forskellige behandlinger, der tilbydes i dag, har nogle bivirkninger, mange gerne ser sig fri for - eksempelvis i form af manglende sexlyst.

Udvikler sygdommen sig, er der i dag flere forskellige behandlingsmuligheder. Hvis sygdommen ikke har spredt sig, og patienten kan helbredes, anvendes operation eller strålebehandling. Har sygdommen spredt sig, kan sygdommen i lange perioder holdes i ro med medicinsk behandling. Behandlingen varetages typisk i samråd med både urinvejskirurger (urologer) og medicinske kræftlæger (onkologer). De sidstnævnte står typisk for strålebehandling og kemoterapi.

Valget af behandling afhænger således af, hvor aggressiv kræften er, og om den er begrænset til prostata eller har spredt sig. Hvis kræften ikke har spredt sig uden for prostata, er det for nogle muligt at få tilbudt helbredende behandling.

Kræften er afhængig af det mandlige kønshormon testosteron, som dannes i testiklerne. Derfor er det væsentligt at fjerne eller dæmpe kroppens produktion af testosteron, da sygdommen ellers kan udvikle sig hurtigere. Mulighederne for behandling er anti-hormonbehandling og kirurgisk eller medicinsk kastration.

Vitalt at bevare knoglerne

For ti år siden var lægerne ikke så bevidste om patienternes knoglesundhed som i dag, men takket være nye og bedre behandlingsmuligheder er knoglerne nu kommet i fokus. Det er nemlig uhyre vigtigt at bevare dem, ikke mindst set i lyset af, at selv patienter med uhelbredelig sygdom i dag lever i mange år.

Det skyldes, at de mænd, der får fjernet deres mandlige kønshormon, så at sige kommer i overgangsalderen på samme måde som kvinder, og dermed risikerer de at udvikle knogleskørhed.

”Mens hormonbehandlingen effektivt afkalker knoglerne, kan kræftcellerne angribe knoglemarven, så man risikerer at få sammenfald i rygsøjlen og også kan få svækkede knogler og sågar brud i arme, lårben, hoften, kraniet, brystbenet og bækkenet. Det kan have nogle fatale konsekvenser, og det svækker i høj grad den enkeltes livskvalitet og øger dødsrisikoen markant,” siger professor, dr.med., Michael Borre fra Urologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Han forklarer, at lægerne gennem de seneste år har givet patienterne tilskud af kalk og D-vitamin for at forebygge afkalkningen, men at man i dag herudover kan forebygge osteoporose langt mere effektivt ved samtidigt at give patienterne halvårlige indsprøjtninger med præparatet denosumab. Det har endvidere vist sig i en højere dosis og ved månedlige indsprøjtninger også i nogen grad at kunne virke beskyttende mod udvikling af knoglemetastaser i den fase af sygdommen, hvor de øvrige behandlinger har svært ved at holde sygdommen i ro.

”Samtidig med at præparatet har vist sig at have en beskyttende effekt mod metastaser, har det desværre også en lille risiko for at kunne medføre nogle vanskeligt helende knoglesår i kæben”. ”Derfor tyr vi typisk først til behandling med den høje dosis denosumab, når sygdommen udvikler sig hastigt,” siger han.

”Mænd, med aggressiv prostatakræft, der får helbredende strålebehandling får ofte en supplerende medicinsk kastration af 3 års varighed. Da disse mænd gerne skal holde i mange år, er det vitalt, at de passer på deres knogler med tilskud af kalk, og vitamin D samt denosumab. Vi kan ad medicinsk vej gøre vores, men det er vigtigt, at mændene også tager det meget alvorligt og selv gør en aktiv indsats,” siger Michael Borre.

Fakta om prostatakræft

Knap 4.500 danske mænd får hvert år konstateret prostatakræft. Omkring 30.000 lever i dag med sygdommen.

Det kan din mand eller far selv gøre for at bevare knoglerne:

  • Hold op med at ryge
  • Undgå at være stillesiddende
  • Bevæg dig så meget som muligt
  • Spis kalk og D-vitamin
  • Skær ned på alkoholforbruget
  • Tab dig ikke for meget. Et lavt BMI kan skade knoglerne
  • Spis hjertesundt og varieret

Sådan virker den knoglebeskyttende behandling:

Den halvårlige indsprøjtning med denosumab forebygger, at cancerbehandlingen afkalker knoglerne , mens de månedlige indsprøjtninger med en højere dosis udskyder tiden til knoglerelaterede hændelser hos voksne med knoglemetastaser fra solide tumorer.

Den ene gives således for at forebygge, at man får skøre knogler, mens den anden udsætter tiden til, at de knoglemetastaser, man har af sin sygdom, giver knoglebrud. Den høje dosis udsætter altså den tid, der går, før man risikerer brud.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?