Hvis du begynder at tage en daglig aspirin-pille efter at du er fyldt 50 år kan du reducere risikoen for flere kræftsygdomme i fordøjelsessystemet.

Aspirins virkning mod kræft opvejer bivirkningerne

 

Aspirin kan reducere risikoen for bl.a. tarmkræft, og selv om det medfører visse bivirkninger er det risikoen værd.

Det viser en ny stor gennemgang lavet af forskere fra Queen Mary University of London af tidligere studier, som har undersøgt hvordan aspirin kan reducere risikoen for at udvikle - og dø af - de store kræftformer i fordøjelsessystemet, dvs tarmkræft, mavekræft og kræft i spiserøret.

For første gang har forskere gennemgået al den foreliggende dokumentation fra mange undersøgelser og kliniske forsøg og vurderet både fordele og ulemper ved forebyggende brug af aspirin. Konklusionerne af undersøgelsen er offentliggjort i det førende kræfttidsskrift Annals of Oncology.

Gennemgangen viser at hvis man tager aspirin i 10 år kan det reducere kræfttilfælde i tarmen med omkring 35% og dødsfald med 40%. Antallet af kræft i spiserøret og mavekræft blev reduceret med 30% og dødsfald fra disse kræftformer ville blive reduceret med 35-50%.

Men undersøgelsen tyder på, at fordelene ved aspirin kræver at folk skal begynde at tage en daglig dosis på 75-100 mg i mindst fem år, og sandsynligvis 10 år mellem 50 og 65 års alderen. Der var ingen fordele ved at tage aspirin i de første tre år og dødeligheden blev først reduceret efter fem år med aspirin.

Men forskningen advarer også om, at aspirin på lang sigt øger risikoen for blødning fra fordøjelses-systemet, f.eks. maveblødning. Blandt 60-årige personer, der tager daglig aspirin i 10 år, stiger risikoen for blødninger i fordøjelseskanalen fra 2,2% til 3,6%, og det kan være livstruende for en mindre gruppe mennesker - mindre end 5%.

Samlet set er risikoen for alvorlige eller dødelige gastrointestinale blødninger meget lav for personer under 70 år, men risikoen steg kraftigt herefter. En anden bivirkning ved aspirin er mavesår, hvor risikoen øges med 30-60%.

Tvivl om optimal dosis

Undersøgelsen viser, at det ikke kan fastslåes hvad den optimale dosis er for at beskytte mod kræft og samtidig få de færreste bivirkninger. Det er heller ikke klart om aspirin i mere end 10 år vil medføre endnu større fordele.

"Det har længe været kendt, at aspirin, der er et af de billigste og mest almindelige lægemidler på markedet, kan beskytte mod visse former for kræft. Men indtil vores undersøgelse har det været uklart om fordelene ved at tage aspirin opvejede ulemperne," siger professor Jack Cuzick, der er chef for Centre for Cancer Prevention ved Queen Mary University.

"Selv om der er nogle alvorlige bivirkninger, som ikke kan ignoreres, ser daglig aspirin ud til at være det tredjevigtigste, vi kan gøre for at reducere vores kræftrisiko efter rygestop og vægttab, og det vil sandsynligvis være langt lettere at gennemføre."

"Vores undersøgelse viser, at hvis alle i alderen mellem 50 og 65 år begyndte at tage aspirin dagligt i mindst 10 år, ville der være en reduktion på 9% i antallet af kræfttilfælde, slagtilfælde og hjerteanfald hos mænd og omkring 7% hos kvinder. Det totale antal dødsfald af enhver årsag ville også være lavere, med omkring 4% over en periode på 20 år. Fordelene ved aspirin ville være mest synlige i reduktionen i antallet af dødsfald på grund af kræft.

"Risikoen for blødning afhænger af en række kendte faktorer, som folk skal være opmærksom på, før du starter regelmæssig aspirin, og det ville være tilrådeligt at rådføre dig med din læge, før du begynder at tage daglig medicin," pointerer han.

Yderligere forskning er nødvendig for mere tydeligt, at kunne definere hvem, der vil drage størst fordel af at tage aspirin og hvem der er mest truet af blødningsbivirkninger.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?