13 tegn på at du risikerer livmoderkræft

Fedme

En nylig undersøgelse viste at risikoen for at få livmoderkræft var stærkt forbundet med fedme. Den engelske undersøgelse viste af fede kvinder, der altså havde et BMI over 30, havde en 63 procent øget risiko for at få livmoderkræft. Det er den kræftform, der mest tydeligt er forbundet med kraftig overvægt.

Fedtvævet hos kvinder, der er overvægtige producerer ekstra østrogen, et kønshormon, der kan øge risikoen for livmoderkræft. Risikoen øges forholdmæssigt i forhold til BMI.

Kosten

Kvinder, der spiser fødevarer med meget animalsk fedt, kan have en øget risiko for livmoderkræft. Også fødevarer, der ligger højt på det såkaldte glykæmiske index, synes at kunne øge risikoen for livmoderkræft. Til gengæld synes omega-3 fedtsyrer at kunne reducere risikoen. Også kaffe viste sig i en undersøgelse fra Harvard School of Public Health i 2011 at beskytte mod livmoderkræft. Kvinder, der drak mest kaffe havde en 21 procent mindre risiko end kvinder, der drak mindst kaffe.

Diabetes

Kvinder med diabetes har op mod en dobbelt så stor risiko for livmoderkræft. En undersøgelse har desuden vist at diabetikere har en 76 procent øget risiko for at dø af sygdommen.

Hyperplasi

En unormal stigning i antallet af celler i livmoderens slimhinde er en risikofaktor for livmoderkræft. Hyperplasi er ikke kræft, men nogle gange udvikler det sig til kræft. Almindelige symptomer på denne tilstand er kraftige menstruationer, blødning mellem menstruationer og blødning efter overgangsalderen. Hyperplasi er mest almindelig efter 40 års alderen og for at forhindre at det udvikler sig til kræft, kan lægen anbefale operation for at fjerne livmoderen (hysterektomi) eller hormonbehandling med progesteron og regelmæssige opfølgende undersøgelser.

Tags: livmoderkræft, fedme

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?