De 13 værste ting at sige til en brystkræftramt

Måske bliver du bange, måske nysgerrig, når en kvinde siger, hun har fået brystkræft. Men tænk dig om inden du buser ud med ufølsomme kommentarer.

 

Næst efter slet ikke at sige noget, kan en dum kommentar gøre stor skade. Det gælder om at overveje sine ord. Også selv om du har de bedste intentioner, kan du let komme til at sige noget, der gør mere skade end gavn.

”Folk har jo ikke lyst til at være ufølsomme,” siger Alyson Moadel, direktør ved den psykosociale kræftafdeling ved Albert Einstein College of Medicine i Bronx, New York.

”De bliver bare bange, og de ved ikke, hvad der er det rigtige at sige.”

Selv om vi nok ikke alle kommer til at sige samtlige uheldige bemærkninger – og selv om ikke alle brystkræftpatienter bliver lige påvirkede af sårende ord, så er det nok en god ide at læse Alyson Moadels og andre eksperters eksempler på de umiddelbart oplagte bemærkninger, som du skal undgå:

”Lad mig høre, hvis jeg kan gøre noget”

Når man bliver ramt af brystkræft er der rigtig meget at tænke på. Hvis du siger, at patienten selv skal henvende sig til dig, lægger du egentlig bare mere stress på. Den syge føler sig måske ligefrem forpligtet til at finde ud af, hvad din rolle skal være.

”Da jeg stod midt i det, vidste jeg ikke, hvad jeg havde brug for,” siger Melanie Young, der er brystkræftoverlever og forfatter.

Det er selvfølgeligt helt fint at sige, at patienten kan regne med dig, og du skal sørge for at holde kontakten hele vejen igennem forløbet. Men ifølge Melanie Young er det bedre at tage et konkret initiativ. Køb ind for din syge veninde, ring til hende og spørg om du skal komme og lave noget med eller lignende.

”Hvorfor har jeg ikke hørt fra dig?”

At klare sig igennem behandling og at forholde sig til sygdommen i det hele taget kan være meget overvældende. Og du hjælper ikke ved at bombardere patienten med dit behov for at blive opdateret på udviklingen.

”Man har bare ikke lyst til at sige de samme ting om og om igen eller at sidde og skrive emails hele tiden,” siger Melanie Young.

Når din veninde har fået diagnosen, skal du prøve at forstå, hun måske har behov for tid til at håndtere sin nye situation.

Hvis du ikke er meget tæt på, kan det være, at du skal lade flere måneder gå. Men husk at vise, at du er der, hvis der er behov – bare uden at signalere, at du synes, du har krav på opdateringer.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?