Læger giver kvinde vaccineEn ny vaccine giver håb om at styrke immunsystemet i kampen mod brystkræft.

Vaccine kan måske bremse brystkræft

 

En vaccine, der kan stoppe brystkræft i at sprede sig viser sig at give forskerne grund til at være positive.

I en lille undersøgelse fik 14 kvinder med brystkræft, som havde spredt sig, en injektion med vaccine, der er rettet mod et specifikt protein. Dette protein kaldes mammaglobin-A og findes i store mængder i brystkræft tumorer.

Selv om studiet er lille, antyder resultaterne, at vaccinen kan booste patienternes immunforsvar og hjælpe kvinderne med at bremse sygdommens udvikling.

Kvinderne i studiet havde sygdommen i det, lægerne kalder avanceret stadie, hvilket betyder, at de tidligere har fået kemoterapi, der er kendt for at nedbryde patienters immunfunktion.

Vaccinen fører en speciel type hvide blodlegemer ind i immunsystemet for at spore det vigtige protein og ødelægge det. Den høje mængde af proteinet findes hos 80 procent af alle brystkræftpatienter.

”Jeg ønsker ikke at oversælge det her,” siger leder af studiet dr. William Gillanders, der er viceformand for forskning ved kirurgisk afdeling på Washington University School of Medicine i St. Louis.

”Det er et lille klinisk studie. Men vi kan sige med overbevisning, at vaccinen var sikker,” siger han.

”Vi kan også med sikkerhed sige, at vi var i stand til at generere et immunforsvar hos næsten alle de patienter, der blev vaccinerede. Og der er tidlige tegn på, at vaccinen måske har en indflydelse på brystkræftens udvikling. Men dette kræver yderligere undersøgelser at dokumentere,” siger han.

Sammen med kollegaerne har han fået sine resultater offentliggjort i Clinical Cancer Research.

Uden udvikling i sygdommen

Forskerne fandt ud af, at bivirkningerne ved vaccinen efter et år var minimale. Nogle patienter fik dog lidt udslet, ekstra følsomhed og milde influenzalignende symptomer.

Ydermere viste det sig, at efter et år havde omkring 50 procent af patienterne ingen tegn på udvikling i sygdommen. Til sammenligning havde kun 20 procent i en sammenlignelig gruppe på 12 patienter samme stilstand i sygdommen.

Forskerne holder dog fast i, at der er behov for større og længerevarende studier. De gætter på, at hvis vaccinen gives til nydiagnosticerede brystkræftpatienter, som endnu ikke har fået kemoterapi, vil vaccinen måske vise sig at være effektiv også mht. helt at stoppe sygdommen.

Gillanders understreger dog, at studiet ikke var designet til at se på, om vaccinen kan helbrede, hvilket gør det svært at drage for mange konklusioner ud af resultaterne.

”Men der har været stor interesse for at udvikle en forebyggende vaccine mod brystkræft og andre kræftformer. Og dette arbejde bekræfter det lovende i den strategi,” siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?