Forskerne har identificeret en mekanisme, hvorved øget kollagen og fibronectin deponering inden i det fede fedtvæv (til højre) bidrager til øget stivhed, som fremmer udviklingen af brystkræft.Forskerne har identificeret en mekanisme, hvorved øget kollagen og fibronectin deponering inden i det fede fedtvæv (til højre) bidrager til øget stivhed, som fremmer udviklingen af brystkræft. Grafik: H. McDonald / Science Translational Medicine

Sådan øger fedme risikoen for brystkræft

Op mod hvert femte brystkræftdødsfald skyldes fedme, men indtil nu har forskerne kun haft en vag ide om hvorfor.

 

En ny undersøgelse tyder på at sammenhængen kan skyldes en ændring i brystvævets struktur, som kan få brystceller til at udvikle kræft.

Resultaterne understreger at det er vigtigt at kvinder holder en sund vægt, men også at det er vigtigt at gøre mere for at afsløre brystkræft tidligere samt for genopbygning af bryster efter kræftoperationer, skriver forskerne i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Undersøgelser af fedt brystvæv tyder på at den måde fedtceller er bundet op i vævet har betydning.

Forskerne fra Cornell University fandt, at et spindel-lignende netværk af fibre, der holder fedtcellerne på plads er mere stift end normalt hos fede.

Forskerne sammenlignede væv fra mus, der var genetisk fede og mus, der blev fede fra overfodring. Men uanset hvordan de blev fede stivnede deres brystvæv.

Forskerne udelukkede at et almindeligt betændelse-relateret molekyle spillede en rolle og konkluderede, at den stive struktur i sig selv syntes at være den relevante faktor.

Det blev også understreget, da de udsatte tidlige brystkræftceller for dette stive fibrøse net fra fedes vævsprøver. Celler, der vokser under disse forhold, var mere tilbøjelige til at udvikle sig til kræft i forhold til tidlige brystkræftceller, der blev dyrket i almindeligt brystvæv.

Da forskerne placerede fede mus på en diæt blev det fibrøse netværk tyndet lidt ud, hvilket "antyder, at vægttab muligvis kan gøre dette net mindre stift."

Spørgsmålet er dog, hvorfor fedme fører til at vævet bliver stivere. En forklaring kan være lavt iltindhold i de tættere væv. Og at en inflammatorisk proces spiller en rolle.

Foreløbig mener forskerne, at undersøgelsen viser, at overvægtige kvinder bør få foretaget mere nøjagtige screeninger end mammografi, hvor kræft kan skjule sig i dette tætte fedtvæv.

Undersøgelsens forfattere advarer også mod at bruge brystvæv fra donorer for at gendanne bryster efter fuldstændig fjernelse bryst - fordi donorvæv fra overvægtige kvinder kan indebære en risiko for at fremme kræftændringer.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?