Ekstra jomfru olivenolie kan tilsyneladende markant reducere risikoen for brystkræft.Ekstra jomfru olivenolie kan tilsyneladende markant reducere risikoen for brystkræft.

Olivenolie reducerer din risiko for brystkræft

Ekstra jomfru olivenolie er måske en mere effektiv måde at reducere din risiko for brystkræft end at spise mindre fedt.

I hvert fald hvis du spiser en middelhavskost suppleret med op mod en liter ekstra jomfru olivenolie om ugen.

Det viser en ny undersøgelse fra Navarra universitet i Spanien, hvor forskerne mellem 2003 og 2009 har fulgt over 4.000 kvinder, der blev bedt om at følge en af tre diæter.

  • Middelhavskost med ekstra jomfru olivenolie - 1.476 kvinder
  • Middelhavskost med 30 gram nødder - 1.285 kvinder
  • almindelig kost med mindre fedt (kontrolgruppe) - 1.391 kvinder

Middelhavskosten består især af vegetabilske fødevarer, fisk og især olivenolie. Undersøgelsens deltagere i de to Middelhavsgrupper fik enten en liter om ugen for deltagerne og deres familier eller blandede nødder (30 gram per dag: 15 gram valnødder, 7,5 gram hasselnødder og 7,5 gram mandler).

Undersøgelsen er baseret på det store PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) forsøg, der er designet til at teste effekten af ​​middelhavskosten på den primære forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

De 4.282 kvinder var 60-80 år og med høj risiko for hjerte-kar-sygdom og. tilfældigt bedt om at følge en af de tre diæter.

Kvinderne var i gennemsnit 67,7 år og havde en gennemsnitlig BMI på 30,4. De fleste af dem havde passeret overgangsalderen før de fyldte 55 år, og mindre end tre procent brugte hormonbehandling.

Forskerne konstaterede, at kvinderne, der spiste en middelhavskost suppleret med ekstra jomfru olivenolie havde en 68 procent lavere risiko for ondartet brystkræft end kvinderne, der alene reducerede fedtmængden. Diæten med nødder gjorde ikke den forskel i forhold til kontrolgruppen.

Forfatterne pointerer dog at selv om antallet af deltagere var relativt høj, så var antallet af brystkræfttilfælde relativ lav - kun 35.

"Resultaterne af undersøgelsen tyder dog på en gavnlig effekt af et middelhavskost suppleret med ekstra jomfru olivenolie i den primære forebyggelse af brystkræft. Ikke desto mindre bør disse resultater bekræftes i langtidsstudier med et højere antal brystkræfttilfælde," konkluderer forskerne.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?