Omega-3 reducerer risikoen for brystkræft

Omega-3 fedtsyrer kan sænke risikoen for brystkræft hos overvægtige kvinder.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Penn State College of Medicine, hvor forskere har testet 266 overvægtige kvinder med såkaldt tæt brystvæv, der har vist sig at være en markør for øget brystkræftrisiko.

Fedme øger risikoen for brystkræft markant hos kvinder efter ovdrgangsalderen, og forskerne mener, at en vigtig underliggende årsag er øget inflammation.

"Omega-3 fedtsyrer har en anti-inflammatorisk virkning, så det er en af ​​grundene til at vi mener, at det kan være særlig effektivt ihos overvægtige kvinder," siger Andrea Manni, professor og divisionschef for endokrinologi, diabetes og stofskifte på Penn State College of Medicine.

Nogle epidemiologiske data understøtter ideen om, at omega-3 fedtsyrer beskytter mod brystkræft, men resultaterne har været inkonsekvente. Manni mistænker, at data fra normalvægtige kvinder har sløret resultaterne.

Normalvægtige kvinder har mindre inflammation end overvægtige kvinder, og har derfor ikke lige så stor fordel af omega-3 fedtsyrernes anti-inflammatoriske virkninger, mener Manni, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research.

For at adskille effekterne undersøgte forskerne hvordan det receptpligtige omega-3 tilskud havde på brystvævets tæthed hos kvinder med forskellig vægt.

De 266 kvinder blev enten behandlet med det antiøstrogene lægemiddel Raloxifen, det receptpligtige omega-3 lægemiddel Lovaza eller en kombination af de to lægemidler.

Mindre brysttæthed

Ved afslutningen af ​​den to-årig undersøgelse fandt forskerne, at øgede niveauer af omega-3 i blodet var forbundet med reduceret bryst tæthed - men kun hos kvinder med et BMI over 29, hvilket er lige på grænsen til fedme.

Selvom Lovaza både indeholder fedtsyrerne DHA (375 milligram) og EPA (465 milligram) var det kun DHA i blodet, der blev forbundet med reduktion af brysttætheden. Forskerne planlægger derfor at teste effekten af ​​DHA alene hos overvægtige, eventuelt i kombination med vægttab.

"Konstateringen støtter tanken om, at omega-3 fedtsyrer, og især DHA, fortrinsvis beskytter overvægtige postmenopausale kvinder," siger Manni, der tilføjer, at resultaterne kan have betydning for andre fedmerelaterede kræftformer ud over brystkræft.

Forskerne opdagede også, at kombinationen af ​​Lovaza og en halv anbefalet dosis af raloxifen på 30 mg, var meget bedre end de to midler alene, til at reducere fedtstofferne triglycerider og det dårlige LDL-kolesterol samt forøge det såkaldt gode HDL-kolesterol.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?