Mættede fedtsyrer øger risikoen for brystkræft

Et højt indhold af mættede fedtsyrer i brystvæv kan være et tegn på kræft hos kvinder efter overgangsalderen (postmenopausale).

 

Det viser en ny undersøgelse fra New York University, hvor forskere fra NYU Langone Department of Radiology har udviklet en ny teknik, der hjælper med at identificere forholdet mellem fedtsyrer og brystkræft.

Resultaterne kan måske en dag føre til større forståelse af de underliggende mekanismer bag brystkræft udvikling og den rolle, fedt har for brystkræft.

"Vores undersøgelse giver de første beviser for at højt niveau af mættede fedtsyrer i brystets fedtvæv er forbundet med brystkræft hos postmenopausale kvinder," siger hovedforfatter Sungheon G. Kim, lektor professor ved Institut for radiologi på NYU Langone, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Radiology.

Tidligere undersøgelser har vist, at postmenopausale kvinders risiko for brystkræft stiger med deres BMI-tal, men denne undersøgelse viser også, at sammensætningen af selve fedtophobningen kan spille en rolle.

Forskerne har målt fedtindholdet efter at have udviklet en ny type magnetisk resonans (MR) spektroskopisk imaging - en type MRI, der giver oplysninger om den kemiske sammensætning af vævet.

Gradient-ekko spektroskopisk imaging giver oplysninger om forskellige typer af fedtsyrer baseret på en serie af 3-dimensionelle MRI-billeder taget på fem minutter.

"Der er et klart behov for metoder, der præcist kan måle fedtsammensætningen af brystvæv på kort tid, og vores metode er et første skridt mod at udfylde dette vigtige behov," siger Kim.

I denne undersøgelse analyserede forskerne 89 kvinder, der i gennemsnit var 48 år. 58 kvinder var endnu ikke i overgangsalderen (præmenopausale), mens 31 kvinder var postmenopausale. Hver patients højde, vægt og BMI blev registreret.

De 3-dimensionelle gradient ekko sekvenser viste, at 49 patienter havde godartet brystvæv, mens 40 havde tumorer i større elle mindre grad.

Sammenlignet med det godartede brystvæv hos postmenopausale kvinder, viste resultaterne, at brystvævet hos postmenopausale kvinder med såkaldt invasivt duktalt carcinom bestod af en højere procentdel mættede fedtsyrer og en lavere procentdel af monoumættede fedtsyrer.

Disse resultater antyder at et højt indhold af mættede fedtsyrer og lavt af monoumættede fedtsyrer kan være forbundet med invasiv cancer.

Blandt kvinder med godartede tumorer havde postmenopausale kvinder højere indhold af flerumættede fedtsyrer og lavere indhold af mættede fedtsyrer end de præmenopausale kvinder.

Ingen signifikant sammenhæng blev fundet mellem BMI og fedtsyrer i brystvæv, hvilket antyder, at sammensætningen af fedtstoffer kan give en bedre indikation for brystkræft.

Forskerne understreger dog at der er behov for at fastlægge fedtsammensætningens rolle for postmenopausale kvinder og peger på, at der også er behov for yderligere forskning, der kan afgøre, hvordan disse fedtstoffer, som er skabt i kroppen og ikke kun skyldes kosten, kan påvirke udviklingen af kræft.

"Måling af bryst fedtvævets sammensætning tager kun ekstra fem minutter, hvilket gør denne praktiske, ny teknik til noget, der let kunne implementeres i undersøgelser," siger undersøgelse medforfatter dr. Linda Moy,der er lektor ved Institut for radiologi på NYU Langone.

Tags: brystkræft, fedt

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?