Skip to main content

Frugt og grønt beskytter mod denne type brystkræft

 

Brystkræft, der ikke forværres af østrogen, kan til gengæld påvirkes positivt af frugt og grønt.

{module 117}

Det viser en ny undersøgelse af sammenhængen mellem frugt og grønt og brystkræft, som netop er offentliggjort i i Journal of National Cancer Institute.

Undersøgelsen viser at der generelt ikke er nogen sammenhæng mellem den samlede mængde frugt og grønt, der spises, og den samlede risiko for brystkræft, men grønt i kosten er forbundet med en lavere risiko for østrogenreceptor-negativ (ER-) brystkræft.

Der er mange undertyper af brystkræft, herunder ER minus (ER-) og ER positiv (ER +) tumorer som hver især kan have forskellige årsager. Nogle former for brystkræft er mere påvirkelige over for kønshormonet østrogen end andre typer og kaldes derfor ER + tumorer. Er tumoren upåvirkelig af østrogen kaldes det en ER- tumor.

Overlevelseschancen pga. ER- tumorer er lavere og mindre følsom overfor østrogen end ER + tumorer. Østrogen-tilskud kan derfor hjælpe på overlevelseschancen.

Analyse af 20 studier

For at afgøre, om der er en sammenhæng mellem den lavere risiko for ER- brystkræfttilfælde og indtaget af frugt og grønt, analyserede dr. Seungyoun Jung, fra Brigham and Women 's Hospital data fra 20 studier af kvinder, som blev fulgt i op til 11-20 år.

De undersøgte sammenhængen mellem et højt indtag af frugt og grønt og risikoen for at udvikle brystkræft i hvert studie og kombinerede derefter  resultaterne af alle studier.  

Forskerne fandt, at det samlede indtag af frugt og grønt var statistisk signifikant forbundet med en lavere risiko for ER - brystkræft, men ikke med risiko for alle typer brystkræft eller risikoen for ER + brystkræft. Resultaterne viste, at den lavere risiko for det meste var forbundet med et højere indtag af grøntsager.

"Disse resultater viser at det kan betale sig at undersøge årsagssammenhænge i forbindelse med hormoner og brystkræft," skriver forfatterne.