Skip to main content

Mere D-vitamin kan redde dig fra brystkræft

Jo mere D-vitamin, du har i blodet, des mindre er din risiko for at udvikle brystkræft.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of California San Diego School of Medicine, hvor forskerne i gennemsnitligt fire år har sammenlignet risikoen for brystkræft med indholdet af D-vitamin i blodet hos godt 5.000 kvinder over 55 år.

Forskerne samlede data fra to kliniske forsøg med tilsammen 3.325 deltagere og en prospektiv undersøgelse med 1.713 deltagere for at undersøge sammenhængen mellem risiko for brystkræft og 25-hydroxyvitamin D-koncentrationer (25-OH-D) i blodet, hvilket blev valgt som markør, fordi det er den primære form for D-vitamin i blod.

Alle kvinder var 55 år eller ældre. Gennemsnitsalderen var 63 år. Data blev indsamlet mellem 2002 og 2017. Deltagerne havde ikke kræft ved tilmelding og blev fulgt i en gennemsnitlig periode på fire år. D-niveauer i blodet blev målt under studiebesøg.

I løbet af de kombinerede studier blev 77 nye tilfælde af brystkræft diagnosticeret svarende til en aldersjusteret forekomst på 512 tilfælde pr. 100.000 årsår.

Forskerne identificerede det mindste, men stadigt sunde, niveau af 25-OH-D i blodplasma til at være 60 nanogram per milliliter, hvilket er væsentligt højere end de 20 ng/ml, der blev anbefalet i 2010 af Institute of Medicine, nu National Academy of Medicine, som er en af den amerikanske regerings helbredsrådgivende grupper. Andre grupper har foreslået højere minimumsværdier - helt op til 50 ng/ml.

"Vi fandt ud af, at deltagere med blodniveauer på 25-OH-D, der var over 60 ng/ml, havde en femtedel af risikoen for brystkræft i forhold med dem med mindre end 20 ng/ml," siger chefforsker og medforfatter dr. Cedric F. Garland fra UC San Diego Institut for Medicin og Folkesundhed. Risikoen for kræft syntes at falde med større niveauer af D-vitamin i blodet.

Beregningerne af sammenhængen mellem 25-OH-D og brystkræftrisiko tog højde for kvindernes alder, BMI, cigaretrygning og indtagelse af calciumtilskud, fortæller undersøgelsens førsteforfatter Sharon McDonnell, der er epidemiolog og biostatistiker for GrassrootsHealth, som er en nonprofit organisation, der fremmer forskning i D-vitamin og dets terapeutiske fordele.

"Øgede D-vitamin-niveauer, der ligger væsentligt over 20 ng/ml, synes at være vigtige for forebyggelse af brystkræft."

Garland, der tidligere har studeret forbindelser mellem D-vitamin og flere typer kræft, siger, at undersøgelsen bygger på tidligere epidemiologiske undersøgelser, der forbinder D-vitamin mangel til en højere risiko for brystkræft. Epidemiologiske undersøgelser analyserer fordelingen og de afgørende faktorer for sundhed og sygdom, men uden at de nødvendigvis viser årsag og virkning.

"Denne undersøgelse var begrænset til brystkræft efter overgangsalderen. Yderligere undersøgelse er nødvendige for, at finde ud af om høje 25-OH-D niveauer kan forhindre tidligere brystkræft," siger Garland.

Desuden var deltagerne primært hvide kvinder, så der er behov for yderligere forskning på andre etniske grupper.

"Ikke desto mindre viser denne undersøgelse den stærkeste forening hidtil mellem D-vitamin og reduktion i risikoen for brystkræft," siger Garland.

Garland og andre har forfulgt sundhedsfordelene ved D-vitamin i mange år. I 1980 offentliggjorde han og hans afdøde bror Frank C. Garland en indflydelsesrigt studie, der viste at D-vitamin (produceret af kroppen gennem sollys) og calcium (hvilket D-vitamin hjælper kroppen med at absorbere) tilsammen reducerede risikoen for tyktarmskræft. Garland-brødrene fandt efterfølgende gunstige sammenhænge mellem D-vitamin-markører og bryst-, lunge- og blærekræft, multiple myelom og leukæmi hos voksne.

For at nå 25-OH-D niveauer på 60 ng/ml kræver det 10-15 minutters solbadning ved middagstid dagligt eller D-vitamin piller på 4.000-6.000 internationale enheder (IE) om dagen.