Undgå brystkræft ved at spise tidlig aftensmad
Risikoen for brystkræft kan reduceres ved at spise en tidlig aftensmad - eller sørge for først at gå i seng et par timer efter dit sidste måltid.
Det antyder en ny undersøgelse fra Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), hvor forskere har undersøgt forskellen på kvinder med og uden brystkræft.
Forskerne undersøgte spisevanerne hos 1.205 kvinder, der var blevet ramt af brystkræft og sammnlignede med 1.321 kvinder med tilsvarende alderssammensætning uden brystkræft.
Forskerne sammenlignede også 621 mænd med prostatakræft og 872 mænd uden sygdommen.
Resultaterne viste at specielt personer, der spiser deres aftenmåltid inden kl. 21 eller venter mindst to timer, inden de går i seng, har en omtrentlig 20 procent lavere risiko for disse typer kræft sammenlignet med perosner, der spiser aftensmad efter kl. 22.00 eller dem, der spiser og går i seng meget kort efter.
Tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem mad og kræft har fokuseret på spisemønstre - for eksempel virkningerne af at spise rødt kød, frugt og grøntsager og sammenhængen mellem madindtag og fedme.
Nylige fundersøgelser har dog vist betydningen af timingen af måltider og demonstreret effekten af at spise sent om aftenen.
Formålet med den nye undersøgelse var at vurdere, om tidspunktet for måltider kunne være forbundet med risiko for bryst- og prostatakræft, der er blandt dem, der er stærkest forbundet med natarbejde, kredsløbsforstyrrelser og ændring af biologiske rytmer.
Undersøgelsen vurderede hver deltagers livsstil og om de var A- eller B-mennesker (kronotype).
Deltagerne, der repræsenterede forskellige dele af Spanien, blev interviewet om tidspunktet for deres måltider, søvnvaner og kronotype og udfyldte et spørgeskema om deres spisevaner og efterlevelse af anbefalinger til forebyggelse af kræft.
"Vores undersøgelse konkluderer, at efterlevelse af daglige spisemønstre er forbundet med en lavere risiko for kræft," forklarer Manolis Kogevinas, hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i International Journal of Cancer.
Resultaterne "fremhæver vigtigheden af at vurdere døgnrytmer i forbindelse med undersøgelser om kost og kræft", tilføjer han.
"Hvis resultaterne bekræftes vil de have konsekvenser for kræftforebyggelsesanbefalinger, som i øjeblikket ikke tager hensyn til måltidsplanlægning."
"Virkningen kan være særlig vigtig i kulturer som dem i Sydeuropa, hvor folk spiser aftensmad sent," tilføjer han.
"Dyreforsøg har vist, at timingen af fødeindtagelse har dybtgående konsekvenser for fødevareomsætning og sundhed," siger en anden af undersøgelsens forskere Dora Romaguera.
"Der er behov for yderligere forskning med mennesker for at forstå årsagerne til disse fund, men alt tyder på, at timing af søvn påvirker vores evne til at metabolisere fødevarer."
Adskillige tidligere undersøgelser med mennesker har vist at tidlige aftensmåltider - gerne inden kl. 18 - reducerer risikoen for stofskiftesygdomme som diabetes og fedme.