Hvis man kan undertrykke mandligt kønshormon kan man måske begrænse risikoen for at brystkræft udvikler sig alvorligt.Hvis man kan undertrykke mandligt kønshormon kan man måske begrænse risikoen for at brystkræft udvikler sig alvorligt.

Mandligt kønshormon forværrer brystkræft

 

Mandlige kønshormoner virker som benzin på tumorer og får dem til at vokse. Derfor gælder det om at blokere dem.

Det viser ny forskning, der nu giver nyt håb for behandlingen af brystkræft.

Amerikanske forskere har nemlig fundet ud af, at mange brystkræfttyper har såkaldte androgene receptorer på overfladen, og at de mandlige kønshormoner som eksempelvis testosteron virker som benzin på udviklingen af tumorer.

Hvis man ved hjælp af medicin kan blokere de androgene receptorer, så åbner der sig en ny mulighed for at bekæmpe brystkræft. Det fremgår af et møde i den amerikanske cancer forskningsforening.

Fakta om androgener

Androgener er mandlige kønshormoner, bl.a. testosteron. De er med til at udvikle og vedligeholde de mandlige kønskarakterer, eksempelvis seksuallyst, kropsbehåring og kropsbygning. Størstedelen af androgenerne dannes normalt i testiklerne, en mindre del dannes i binyrebarken. Androgener er steorider, der dannes fra kolesterol. Nogle syntetiske androgener kaldes anabolske steorider.

Receptorer

En receptor er et molekyle, som sidder i cellemembranen eller cytoplasma. Ved at binde et molekyle, som kaldes en ligand eller transmitter, til receptoren, sender receptoren et signal ind i cellen, hvorved der går en proces i gang. Den kan f.eks. betyde, at cellen begynder at dele sig, at bestemte proteiner bliver syntetiseret i større eller mindre mængde, eller at cellen optager forskellige stoffer.

Forskerne har fundet ud af, at mere end ¾ af alle brystkræfttyper indeholder androgene receptorer, og at det derfor muligvis kan gavne udviklingen af kræft, hvis man kan give patienterne en anti-androgen behandling. Den slags anvendes allerede i forbindelse med prostatakræft.

Hormoner er skurken

Eksperterne ved allerede, at nogle typer brystkræft udvikler sig, når de bliver påvirket af kvindelige kønshormoner som østrogen og progesteron, men nu er der altså også noget, der tyder på, at også mandlige kønshormoner kan booste brystkræft.

Laboratorieforsøg har vist, at hvis man kan blokere både østrogen og androgen receptorerne, er der store chancer for en succesrig behandling af brystkræft. Derfor vil forskerne nu afvente de kliniske forsøg, der skal sættes i værk for at se, om teorien virker.

Dr. Emma Smith fra det britiske cancer institut påpeger, at det er for tidligt at sige noget endeligt, men at forskerne nu har fået øjnene op for, at de androgene receptorers rolle i forbindelse med brystkræft kan være en mulig ny måde at tackle sygdommen på.

Hun mener, at hvis man målretter en kræftbehandling direkte mod receptoren, vil det både kunne hjælpe de kvinder, der udvikler resistens mod andre behandlingsformer og de kvinder, der har få behandlingsmuligheder.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?