Udvikling af brystkræft knuder. Nu mener forskerne at have en forklaring på hvorfor nogle udvikler sig mere agressivt end andre.Udvikling af brystkræft knuder. Nu mener forskerne at have en forklaring på hvorfor nogle udvikler sig mere agressivt end andre.

Derfor udvikler nogle kvinder aggressiv brystkræft

 

Det protein, der påvirker kvinders mælkeproduktion er også ansvarligt for, at nogle kvinder udvikler aggressiv brystkræft.

Denne nye opdagelse giver ikke bare håb om en mere effektiv behandling, men besvarer også et spørgsmål, som forskerne har tumlet med i årevis.

Hvorfor udvikler nogle kvinder aggressiv brystkræft, mens andre ikke gør?

Det er forskere i Australien og Storbritannien, der har opdaget, at proteinet ELF5 er ansvarligt for, at nogle kvinder udvikler aggressiv brystkræft.

ELF5 har til opgave at aktivere mælkeproduktionen i brysterne, men når det ikke lykkes, kaster det sig over eventuelle kræftceller i stedet og får dem til at udvikle sig aggressivt.

"Opdagelsen åbner mulighed for helt nye behandlinger og for, at vi kan designe markører, der kan forudsige patientens respons på behandlingen,” siger professor Chris Ormandy fra Garvan Institute of Medical Research i Sydney.

Det er fem år siden Chris Ormandy og hans forskerteam første gang forbandt ELF5 med kvinders mælkeproduktion.

Deres seneste forskning, der er offentliggjort i tidsskriftet PLOS Biology, går et skridt videre.

"Det viser sig, at kræftceller, der ikke responderer ordentligt på ELF5 proteinet, gør sygdommen mere aggressiv og resistent over for de eksisterende behandlingsformer,” siger Chris Ormandy.

I laboratoriet dyrkede Ormandy og hans team væv fra brystkræftpatienter. Vævet var manipuleret, så det havde et højt indhold af ELF5. De kunne herefter konstatere, at proteinet regulerede de molekyler, der er med til at gøre brystkræftceller aggressive.  De kunne samtidig måle, hvordan cellerne reagerede på signaler fra hormonet østrogen.

Målrettet behandling

For at finde den rette behandling af brystkræft, skal lægerne normalt først finde ud af, om cellerne har receptorer (levende cellers signalmodtagere, red.) for hormonerne østrogen og progesteron, der får tumorerne til at vokse.

To-tredjedele af alle brystkræft patienter er normalt positive over for østrogen receptorer, så man kan giver dem en anti-hormonel behandling, der enten mindsker eller blokerer østrogenet, så det ikke kan være med til at udvikle, at kræften breder sig.

Den sidste tredjedel af patienterne har ikke østrogen receptorer, hvilket betyder, at de ikke har nogen gavn af en hormonel behandling. Disse patienter får I stedet en anden behandling, eksempelvis kemoterapi.

Forskningen viste, at de patienter, der havde hormonelle receptorer også havde et lavt indhold af ELF5, mens de patienter, der ikke havde receptorer, havde et markant højere indhold af proteinet, der ser ud til at få tumorerne til at vokse.

"Vi har påvist, at tumorer med et højt indhold af proteinet ELF5 også er afhængigt af ELF5 for at vokse, så hvis vi kan blokere ELF5 i disse patienter, kan vi bedre angribe tumorerne”, siger Chris Ormandy.

"Hvis vi kan udvikle en behandling, der rammer ELF5, vil det være til stor gavn for den gruppe kvinder”, siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?