Skip to main content

Fed kost øger risikoen for brystkræft

{snippet modul199}
 
{module 187}

I mere end tre årtier har eksperter diskuteret, om det at spise en fedtrig kost øger risikoen for brystkræft.

Nu tyder ny forskning på, at det i hvert fald gælder for tre almindelige typer af brystkræft.

I en stor europæisk undersøgelse, der har involveret mere end 337.000 kvinder i 10 lande over 11 år, fandt forskerne, at kvinder, der spiste mest mættet fedt var omkring 30 pct. mere tilbøjelige til at udvikle brystkræft end dem, der spiste mindst.

"Resultaterne af denne store undersøgelse støtter hypotesen om, at udvikling af brystkræft er relateret til fed kost" siger undersøgelsens forfatter, Sabina Sieri, der er forsker ved Fondazione IRCCS Istituto Naziolale dei Tumori i Milano til  Journal of National Cancer Institute .

Sieri og hendes team fandt, at et højt indtag af totalt fedt og mættet fedt var knyttet til en øget risiko for de brystkræft undertyper, der kaldes østrogen-receptor-positiv (ER-positiv) og progesteron receptor-positiv (PR-positive). Fedtrig kost var også forbundet med en øget risiko for at udvikle HER2-negativ brystkræft. Kræftformer, der er ER-eller PR-positive vokser som reaktion på visse hormoner, og kræftformer, der er HER2-negative er testet negative for tilstedeværelsen af et protein, HER2, som fremmer væksten af cancerceller.

{module 238}

”Den nye undersøgelses styrke er dens store antal,” siger Mia Gaudet, der er direktør for genetisk epidemiologi ved American Cancer Society. "De fleste tilfælde af brystkræft i USA og Europa er ER-positive, PR-positive, HER2-negativ," siger hun.

Max. 10 pct. mættet fedt

I den nye undersøgelse besvarede kvinderne spørgsmål om deres fedtindtag og andre vaner, der kan påvirke risikoen, herunder rygning, alder ved første menstruation, graviditets historie, brug af hormonbehandlinger og deres body mass index

Efter en gennemsnitlig opfølgning efter 11,5 år var mere end 10.000 kvinder diagnosticeret med brystkræft.

Kvinder i den gruppe, der spiste mest mættet fedt, indtog i gennemsnit 48 gram om dagen i forhold til 15 gram i den gruppe, der spiste mindst. En fjerdedel kop revet cheddar ost indeholder eksempelvis 10 gram fedt, hvoraf 5 gram af mættet fedt.

Linket kan ikke forklares med sikkerhed, men det er muligt, at den høje fedtindtag hæver niveauet af kroppens eget østrogen, som kan stimulere væksten af brystkræftceller.

"Generelt anbefales det, at den samlede mængde kalorier fra mættet fedt ikke bør overstige 10 pct. for kvinder, så hvis du hovedsagelig spiser plantebaseret kost, vil det hjælpe dig med at holde dit fedtindtag lavt," siger Mia Gaudet.