Strålebehandling og kemoterapi ændrer stofskiftet og får mange til at tage på, hvilket får prognosen for behandlingen til at forværres.

Madændring kan forbedre behandling af brystkræft

 

Strålebehandling af brystkræft lykkes bedre, hvis kvinderne spiser færre kalorier.

Det antyder i hvert fald en undersøgelse offentliggjort i Breast Cancer Research and Treatment, der viser at  triple negativ brystkræft - en af de mest aggressive former - spreder færre metastaser til nye steder i kroppen med en kaloriefattig diæt.

I adskillige dyreforsøg har en kaloriefattig diæt vist sig at medføre et længere liv med færre alvorlige sygdomme, og mange mennesker sværger derfor også til diæter som eksempelvis CRON-diæten (Calory Restriction with Optimal Nutrition), hvor man spiser få kalorier, men sørger for tllstrækkelige vitaminer og mineraler fra frugt og grønt. Men det er stadig et spørgsmål om mennesker faktisk også har gavn af en kaloriefattig diæt - i hvert fald hvad angår livslængde.

Tilsyneladende kan det dog modvirke at metastaser fra brystkræft spreder sig.

"Diæten tændte et epigenetisk proces, der beskyttede mus fra metastatisk sygdom," siger den nye undersøgelses hovedforfatter dr. Nicole Simone, der er lektor i afdelingen for Radiation Oncology på Thomas Jefferson University.

Faktisk viste forsøg med mus, der havde triple negativ kræft, at når de fik 30 procent færre kalorier, så faldt kræftcellernes produktion af microRNA 17 og 20 (miR 17/20). Forskere har konstateret, at denne gruppe af Mirs ofte øger metastaser fra triple negative kræftformer.

Brystkræftpatienter behandles ofte med hormonbehandling for at blokere tumorvækst og steroider for at modvirke bivirkninger af kemoterapi. Imidlertid kan begge behandlinger forårsage en ændring af patienternes stofskifte, som kan føre til vægtøgning. Faktisk tager kvinder i gennemsnit fem kilo på i det første år af behandlingen.

Nylige undersøgelser har vist, at for meget vægt gør standard behandlinger for brystkræft mindre effektive, og dem, der tager på under behandlingen har dårligere kræft resultater.

"Det er derfor, det er vigtigt at se på stofskiftet ved behandling af kvinder med kræft," siger Dr. Simone.

Ændrer genaktiviteten

I tidligere undersøgelser har Dr. Simone og kolleger vist, at kaloriebegrænsning booster den tumor-dræbende virkning af strålebehandling. Denne undersøgelse havde til formål at undersøge de molekylære årsager til effekten.

Forskerne bemærkede, at microRNA - en form af RNA , der regulerer andre gener i cellen - specifikt miR 17 og 20 faldt mest, når mus blev behandlet med både stråling og fik færre kalorier. Dette fald øgede igen produktionen af proteiner, der er involveret i opretholdelse af et sundt brystvæv.

"Kaloriebegrænsning fremmer epigenetiske ændringer i brystvæv, der skaber et slags bur omkring tumor, som gør det sværere for kræftceller at flygte og sprede sig til nye steder i kroppen."

Epigenetiske ændringer betyder at ændringer i f.eks. kostvaner medfører at visse gener og proteiner bliver aktiveret eller deaktiveret og påvirker kroppen på en ny måde.

Forståelse af fornindelsen til miR 17 giver også forskerne et molekylært mål for diagnosticering af kræft-tilfælde, der er mere tilbøjelige til at sprede sig, siger Dr. Simone . ¨

Triple negative brystkræft har tendens til at være helt genetisk forskellig fra patient til patient. Hvis kaloriebegrænsning er så effektiv hos kvinder, som det har vist dig i museforsøg, så vil det sandsynligvis ændre aktiviteten af et stort sæt gener og ramme flere mål samtidig.

Derfor er Dr. Simone i øjeblikket ved at lave et forsøg, hvor kvinder, der gennemgår strålebehandling for brystkræft får kostvejledning og bliver guidet til vægttab, mens de gennemgår deres behandling for brystkræft.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?