
Derfor øges risikoen for brystkræft med alderen
Kvinders risiko for brystkræft stiger efter 55 års alderen fordi vævet i brystet reagerer anderledes.
Det tyder i hvert fald en ny undersøgelse fra Department of Energy's Lawrence Berkeley National Laboratory, hvor forskere har fået en større indsigt i, hvorfor ældre kvinder er oftere rammes af brystkræft.
De konstaterede, at de celler, der sikrer et sundt brystvæv, med alderen holder op med at reagere på deres umiddelbare omgivelser, herunder mekaniske signaler, der bør få dem til at bekæmpe tumorer.
undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Cell Reports og kaster lys over, hvordan alderen ændrer cellulære og molekylære funktioner, og hvordan disse ændringer bidrager til forekomsten af brystkræft hos ældre kvinder. Sygdommen rammer oftest kvinder mellem 55 og 64 år.
Undersøgelsens chefforsker Mark LaBarge fra Berkeley Lab Life Sciences Division samarbejdede med forskere fra University of California Berkeley og Norges Universitetet i Bergen.
Forskerne studerede en type voksne stamceller benævnt multipotente progenitorer, der menes at være skyld i mange tilfælde af brystkræft. For to år siden opdagede LaBarges gruppe, at disse stamceller ophobes i brystets epitelvæv (inderste hudceller). Hvorfor vidste de ikke, men antog at det kunne have noget med det omgivende vævs stivhed at gøre.
De undersøgte derfor brystepitelceller fra kvinder både før og efter overgangsalderen for at finde ud af hvordan de multipotente stamceller i disse vævsprøver påvirkes af ændringer i deres omgivende miljøer. De anbragte vævet på bløde polymeroverflader, der skulle efterligne sundt brystvæv, samt på gradvist stivere polymeroverflader, der skulle efterligne stivheden af en tumor.
De konstaterede, at multipotente voksne stamceller i væv fra kvinder under 30 år er ekstremt følsomme over for ændringer i deres umiddelbare omgivelser. Når væv fra unge kvinder blev placeret på en blød polymer, udviklede de sig til mælkeproducerende luminale celler, men på den stive overflade nedsatte cellerne produktionen af luminale celler og øgede produktion af kræft-bekæmpende celler (myoepitelceller).
Færre kræftbekæmpende celler hos ældre
"Vi mener, dette er en forsvarsmekanisme, hvor epitelvæv reagerer på stift væv ved at producere tumor-undertrykkende celler," siger LaBarge.
Men denne forsvarsmekanisme blev ikke observeret i væv hos kvinder over 55 år. I stedet for at reagere på en stiv polymer ved at øge produktionen af de tumor-undertrykkende celler, producerede de voksne stamceller lige store mængder af luminale og myoepitelceller hos de ældre kvinder.
Epitelvævet øgede også antallet af multipotente stamceller og det er dårligt af flere grunde. Størstedelen af kræfttilfælde diagnosticeret hos ældre kvinder er luminale, og flere multipotente stamceller betyder flere celler, der kan være kræftfremkaldende.
"Vi konstaterede at multipotente voksne stamceller, der er de celler, som er ansvarlige for at sikre en sund balance i brystvævet, ikke længere reagerer på deres mikromiljø hos ældre kvinder som de gør hos yngre," siger LaBarge.
"Vores arbejde viser, at en af grundene til dette er, at multipotente stamceller i ældre væv ikke opfatter nye signaler som stivhed i deres omgivende miljø korrekt," tilføjer han.
Forskerne Konstaterede at et molekyle, der skal sende besked om at vævet er blevet stivere som følge af eksempelvis en tumor, ikke længere fungerer hos kvinder over 55 år.
De mener, at det skyldes ændringer i den måde kvinders gener aktiveres og inaktiveres når de bliver ældre - muligvis i forbindelse med overgangsalderen.