Skip to main content

Ældre brystkræftpatienter risikerer hjerteproblemer

{snippet modul199}
 
{module 187}

"De fleste ældre kvinder, der udvikler hjerteproblemer efter deres behandling for brystkræft, bliver ikke behandlet af en kardiolog, og de får dermed en dårligere behandling end andre.”

Det siger Jersey Chen, der er forsker og hjertespecialist på Kaiser Permanente i Rockville, Maryland. 

Udtalelsen kommer på baggrund af en analyse af 8.400 brystkræftpatienter, der er blevet behandlet med antracykliner eller trastuzumab,  og her viste resultatet, at omkring 12 pct. af patienterne udviklede hjerteproblemer inden for tre år. Kvinder med hjerteinsufficiens efter kræftbehandling var mere tilbøjelige til at blive behandlet med standard medicin, hvis de var blevet tilset af  en kardiolog sammenlignet med dem, der ikke gjorde.

"Det tyder på, at det er vigtigt, at onkologer og kardiologer samarbejder,” siger han.

{module 238}

De deltagende kvinder var alle over 65 år, og var blevet diagnosticeret mellem 2000-09 med brystkræft i stadium I-III. Undersøgelsen sporede, hvilke patienter, der udviklede kardiomyopati eller hjertesvigt .Kardiomyopati er en svækkelse af hjertet og dets evne til at pumpe blod, og symptomerne er bl.a træthed og åndenød.

Åndenød og hævelser

"Hvis du har brystkræft og bliver behandlet med antracykliner eller trastuzumab, så bør du vide, at midlerne har bivirkninger. Og har du åndenød eller hævelse i fødder eller ben, så opsøg hurtigt en læge – og helst en, der har forstand på behandling af hjertesvigt efter kræftbehandling," siger Jersey Chen.

"Mange kræftpatienter, der udvikler hjertesvigt eller kardiomyopati, får ikke de nødvendige medikamenter, uanset om de er blevet tilset af kardiologer, så derfor skal man være mere opmærksom på at forbedre omsorgen for kvinder med hjertekomplikationer efter kræftbehandling."

Undersøgelsen viste, at af de kvinder, der blev tilset af en hjertelæge, fik 60 pct. ACE-hæmmere eller angiotensin-receptor-blokkere, mens kun 44 pct. af dem, der ikke så en kardiolog fik det. For beta-blokkere, var tallene 40 pct. mod 24 pct. ”Disse stoffer er grundpillen i behandling for hjertesvigt,”, siger Chen.

Kvinder med andre kræftformer - især hvis de er ældre eller har mange andre sundhedsmæssige problemer - bør også være på vagt for hjertesymptomer, hvis de modtager antracykliner eller trastuzumab, understreger han.

Resultaterne er netop offentliggjort af den amerikanske hjerteforening.