Skip to main content

Så meget kan gåture reducere brystkræft

{snippet modul199}
 
{module 187}

En halv times daglig gåtur efter overgangsalderen er nok til at reducere risikoen for invasiv brystkræft.

Det viser en fransk undersøgelse, hvor forskere har analyseret data fra små 60.000 kvinder, der var en del af den europæiske EPIC-undersøgelse om sammenhæng mellem kræft og ernæring.

Kvinderne har udfyldt spørgeskemaer om deres livsstil, motions- og spisevaner.

I løbet af i gennemsnit 8,5 år var 2.155 kvinder blevet diagnosticeret med en invasiv brystkræft.

Undersøgelsen viste at postmenopausale kvinder, som i de seneste fire år havde regelmæssig fysisk aktivitet svarende til mindst fire timers gåture om ugen havde en lavere risiko for invasiv brystkræft sammenlignet med kvinder, der bevægede sig mindre i løbet af disse fire år, konstaterer forskerne i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

"Fire timers gåture om ugen eller et par timers cykling eller anden sport er i overensstemmelse med World Cancer Research Funds henstillinger om at gå mindst 30 minutter dagligt," siger dr. Agnès Fournier fra Institut Gustave Roussy i Villejuif, Frankrig.

"Så vores undersøgelse viser, at det ikke er nødvendigt at dyrke hård eller hyppig motion og at bare 30 minutters gåtur om dagen er gavnligt."

Vigtigt at fortsætte

De fire timers ugentlige gåture i de foregående fire år medførte en 10 procents nedsat risiko for invasiv brystkræft sammenlignet med kvinder, der var mindre aktive.

Reduktionen i risikoen for brystkræft var uafhængig af kvindernes BMI, vægtøgning, taljemål og aktivitetsniveauet 5-9 år tidligere.

Kvinder, der havde været lige så aktive mellem fem og ni år tidligere, men var mindre aktive i de fire år forud for den endelige dataindsamling havde til gengæld ikke nogen nedsat risiko for invasiv brystkræft.

"Fysisk aktivitet menes at nedsætte en kvindes risiko for brystkræft efter overgangsalderen," sagde Fournier.

"Men det har ikke været klart, hvor hurtigt denne risiko nedsættes efter at man er begyndt på regelmæssig fysisk aktivitet eller hvor længe det varer efter at den regelmæssige motion stopper.

"Vores undersøgelse giver svar på disse spørgsmål," siger Fournier.

"Vi konstaterede, at fysisk aktivitet, selv af mindre intensitet, syntes at have en hurtig effekt på risikoen for brystkræft. Postmenopausale kvinder, der allerede træner, bør tilskyndes til at fortsætte, og dem, der ikke træner bør overveje at starte, fordi deres risiko for brystkræft hurtigt kan reduceres."