
Størrelsen på din nederdel afslører risiko for brystkræft
Det er ikke bare irriterende at opdage, at man - igen - er gået en størrelse op og ikke kan passe den samme nederdel, men det er også tegn på markant øget risiko for brystkræft.
Det viser en undersøgelse af 93.000 kvinder i overgangsalderen, der er blevet spurgt om størrelsen på deres nederdel og hvad størrelsen var da de var i 20erne.
Kvinderne var alle over 50 år og havde ikke brystkræft, da de kom ind i studiet mellem 2005 og 2010.
De fleste af kvinderne var hvide, universitetsuddannede og let overvægtige med et BMI på 25-26.
I løbet af overvågningsperioden udviklede 1.090 kvinder brystkræft, hvilket giver en absolut risiko på lidt over 1%. Som forventet blev fertilitetsbehandling, familiær disposition for brystkræft / ovariecancer og hormonbehandling alle signifikant forbundet med en øget risiko for at blive diagnosticeret med sygdommen, mens graviditeter var beskyttende.
Men efter at have taget højde for andre faktorer, viste stigninger i størrelsen på nederdele sig som den stærkeste forudsigelse af risikoen for brystkræft.
I en alder af 25 år havde kvindernes gennemsnitlige nederdel størrelse været en størrelse 40-44, og da de kom ind i studiet med en gennemsnitlig alder af 64 år, var den gennemsnitlige størrelse 42-46. Nederdelens størrelse steg i løbet af deres voksne liv hos tre ud af fire kvinder.
Analysen viste, at hvis man var gået en størrelse op hvert 10 år var det forbundet med en 33procent højere risiko for at udvikle brystkræft efter overgangsalderen; deltagere, der havde brug for to størrelser større nedeerdele i samme periode, havde en 77% større risiko.
Farligt mavefedt
Forskerne anslår, at den femårige absolutte risiko for postmenopausal brystkræft stiger fra 1 ud af 61 til 1 ud af 51 kvinder for hver stigning i nederdelsstørrelse hvert 10. år.
Yderligere beregninger af BMI forbedrede ikke i væsentlig grad forudsigelsen af risikoen.
Forskerne erkender, at der ikke kan drages endelige konklusioner om årsag og virkning bl.a. fordi der sandsynligvis kan have været en vis variation i nederdeles størrelser i årenes løb.
Men en større talje har været knyttet til andre kræftformer, herunder kræft i bugspytkirtlen, slimhinden i livmoderen og æggestokkene, påpeger de, muligvis fordi mavefedt er mere skadeligt.
"Selv om den nøjagtige mekanisme bag denne sammenhæng kræver mere forskning tyder noget på, at kropsfedt omkring taljen er mere metabolisk aktivt end fedtvæv andetsteds," siger forskerne og tilføjer, at ekstra fedt er kendt for at øge mængden af det kvindelige hormon østrogen, som mange brystkræftceller bruger som brændstof.