Risikoen for at brystkræften også rammer det andet bryst får mange til at få fjernet et rask bryst, men på lang sigt er kvinderne alligevel tilfredse med deres valg.

Kvinder glade efter at have fået fjernet begge bryster

 

Kvinder der får fjernet begge bryster af frygt for brystkræft er oftest glade for deres valg mange år efter.

Det viser en ny undersøgelse fra Mayo Clinic, der har spurgt kvinder, som fik fjernet begge bryster (kaldet dobbelt mastektomi) mellem 1960 og 1993, om de har fortrudt.

Næsten alle ville gøre det samme igen, fortæller forfatterne i tidsskriftet Annals of Surgical Oncology.

Til gengæld konstaterede undersøgelsen overraskende, at kvinder, der havde fået rekonstrueret deres bryster efter mastektomien, var mindre tilfredse med deres valg, hvilket måske indikerer at deres bryster betyder mere for deres selvforståelse. Desuden kan brystimplantater medføre komplikationer senerehen, der kan påvirke deres opfattelse. Men generelt var tilfredsheden med valget trods alt også større end fortrydelsen i denne gruppe.

"Jeg tror, at vi har givet læger og andre involverede en bedre mulighed for at vejlede patienter til at sige, "Uanset hvad du beslutter, er det meget sandsynligt, at du bliver tilfreds i det lange løb, så lyt til dig selv, og tag den beslutning, der er bedst for dig," siger undersøgelsen hovedforfatter dr. Judy Boughey, der er brystkirurg på Mayo Clinic.

De fleste af dem, der ikke fik rekonstrueret deres bryster sagde, at de i det lange løb ikke følte at de havde mistet deres kvindelighed og ville tage det samme valg i dag. Mange af dem, der havde fået rekonstruktionskirurgi følte også det samme om sig selv, som de gjorde før deres mastektomier, men nogle rapporterede større tilfredshed med deres udseende, højere selvværd og følte sig mere feminine.

Lille risiko for det andet bryst

Selv om dobbelt mastektomi væsentligt reducerer risikoen for, at kræft udvikler sig i det andet bryst, har tidligere undersøgelser vist, at mange kvinder, der fik begge bryster fjernet, faktisk ikke har en høj risiko for kræft i deres andet bryst. De fleste undersøgelser viser, at de ikke lever længere, selv om nogle undersøgelser viser at de gør. Lægens råd og et ønske om fred i sindet har tendens til at spille vigtige roller for patienternes beslutning om mastektomi, bemærker Mayo-forskerne.

"Når vi rådgiver kvinder, der overvejer at få det andet bryst fjernet, er det en meget kompleks og flerlags diskussion," siger Dr. Boughey.

"Naturligvis skal risikoen for at udvikle en ny kræft i brystet være en del af denne diskussion, men undersøgelser viser, at risikoen for det andet bryst virkelig ikke er så høj, og at vi ud fra et medicinsk synspunkt ikke behøver at anbefale denne fremgangsmåde."

"Men det er også vigtigt at bemærke, at meget af, hvad der medfører fjernelse af det andet bryst er sivende angst, der påvirker patientens livskvalitet, og det er også vigtigt at overveje brystsymmetri fra et kosmetisk synspunkt," tilføjer Dr. Boughey.

Mayo-forskerne undersøgte 621 kvinder, som havde kræft i det ene bryst og havde familiemedlemmer med brystkræft og derfor valgte dobbelt mastektomi. På to tidspunkter - omkring 10 år og 20 år efter deres mastektomier - blev de spurgt om deres livskvalitet og deres tilfredshed med deres beslutning. Det første spørgeskema blev returneret af 583 kvinder.

Resultatet:

  • Et årti senere var 83 procent tilfredse med deres beslutning om at få dobbelt mastektomi, og 84 procent sagde, at de ville gøre det samme igen. Omkring to tredjedele havde fået en brystrekonstruktion.
  • 73 procent sagde, at de ville tage den samme beslutning om, uanset om de kunne få en brystrekonstruktion eller ej.
  • De, der valgte plastikkirurgi til at rekonstruere deres bryster havde tendens til at være gift og være yngre. Deres gennemsnitsalder var 47 mod 53 for dem, der ikke havde fået lavet plastikkirurgi. 85 procent af dem, der valgte brystrekonstruktion, var gift, sammenlignet med 78 procent, der ikke havde fået rekonstrueret brysterne.
  • 39 procent af dem, der havde fået rekonstrueret bryster havde brug for en ikke-planlagt reoperation, og de var mere tilbøjelige til at fortryde beslutningen om at have fået lavet en dobbelt mastektomi. De opfølgende operationer var nødvendige af en række forskellige årsager, herunder komplikationer efter mastektomien og implantat-relaterede årsager.
  • 92 procent af de kvinder, der reagerede på det andet spørgeskema - omkring 20 år efter deres mastektomier - sagde, at de stadig var tilfredse med deres valg.
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?