Skip to main content

Stadigt flere børn og unge får cøliaki

Op til 10.000 børn og unge op til 18 år menes at lide af cøliaki. Det viser både danske og internationale undersøgelser. Dermed er der tale om en markant stigning.

{snippet start}

”Enten er vi blevet bedre til at finde de børn og unge, der lider af cøliaki, eller også skyldes det, at børn op til to år i dag får mere gluten via eksempelvis boller og pasta, end de gjorde før i tiden. Personligt tror jeg, der er tale om en blanding af de to ting.”

Sådan siger professor og forskningsleder ved H.C. Andersen Børnehospital, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, Steffen Husby, der er en af landets førende eksperter på området.

”Vi skønner, at op mod 10.000 børn og unge under 18 år herhjemme lider af cøliaki, og det er en markant stigning på trods af, at vi har færre tilfælde end vore nabolande. Det kan skyldes, at børn i Danmark får mere rugbrød og dermed mindre gluten end børn i de øvrige lande. Undersøgelser har nemlig vist, at mængden af gluten i kosten betyder noget for udviklingen af sygdommen,” siger han.

Når man taler om børn og cøliaki, er der mange ´hvis´er´, fordi lægerne endnu ikke har et entydigt svar på, hvad der forårsager sygdommen hos de mindste. Men det er en kendsgerning, at der er sket et skift så flere børn diagnosticeres i 7-8 års alderen og færre i den tidlige barnealder.

”Tidligere blev cøliaki opfattet som en sjælden sygdom udelukkende hos børn, men vi må konstatere, at der er sket et skift, så de fleste patienter er voksne, men samtidig har op til én pct. af børnepopulationen nu cøliaki, hvilket svarer til et ud af 100 børn,” siger Steffen Husby.

Symptomer og mistrivsel

”Børn er mere følsomme for manglende næring end voksne, og derfor bør man være meget opmærksom på barnets eventuelle manglende vækst og dårlige trivsel.”

”Hos børn er symptomerne på cøliaki centreret om manglende optag af næring, længerevarende diarré, dårlig vækst, og jern- og kalkmangel, hvor det sidste kan føre til knogleskørhed i en ung alder,” siger Steffen Husby.

”Med trivsel mener jeg dårlig trivsel i opvæksten. Mere uspecifikt kan børnene være indesluttede og vrantne, og at de ikke er tilfredse med sig selv uden at kunne angive en speciel grund.”

Steffen Husby understreger, at det er vigtigt, at man som forældre undlader at droppe gluten i kosten, før man ved hjælp af en blodprøve har fået konstateret, om barnet virkelig lider af cøliaki.

”Hvis man af sig selv sætter barnet på glutenfri diæt, mister man chancen for at finde ud af, om det er det, der er humlen. Så tal med lægen og få foretaget en blodprøve, før der skrides til handling,” siger han.

 

Det skal du være opmærksom på:

Hvis dit barn har type 1 diabetes eller en anden autoimmun sygdom som f.eks. gigt, kan barnet få foretaget en blodprøve, så man kan se, om det lider af cøliaki.

Det samme gælder, hvis barnet ikke vokser, har diarré i længere perioder eller har jern- eller kalkmangel.