Sådan kan du tjekke din hørelse

 

Med alderen bliver vores hørelse dårligere, så måske skal du have den undersøgt.

Det menneskelige øre overtrumfer selv de dygtigste ingeniører, fordi det uden tryk på nogen knapper gør os i stand til at  høre forskel på en violin og en klarinet. Øret kan også fortælle os, om en lyd kommer fra venstre eller højre side, og om den er tæt på eller langt væk. Hørelsen gør os også i stand til at høre forskel på ord, der ligger tæt op af hinanden i udtalen.

Næsten alle oplever imidlertid problemer med at høre fra tid til anden. Blandt de almindeligste årsager er en ophobning af ørevoks eller væske i øret, øreinfektioner eller ændringer i lufttrykket, når man ude at flyve. En mild grad af permanent høretab er en uundgåelig del af aldringen, og det er meget almindeligt fra omkring 65 års alderen, hvor det ofte udvikler sig i negativ retning

Test din hørelse

Hvis du kan svare ja til nogle af nedenstående udsagn, så bør du tale med din læge, om du skal have foretaget en høreprøve.

• Skruer du altid op for lyden på dit TV eller radio?
• Viger du tilbage fra at deltage i sociale sammenkomster, fordi du er bekymret for at forstå de øvrige deltagere?
• Bliver du forvirret eller føler du dig udenfor, når du er på restaurant eller til fester?
• Beder du ofte andre om at gentage sig selv?
• Har du problemer med at høre, hvad andre siger, når du taler i telefon?
• Klager din omgangskreds over, at du aldrig lytter til dem, selv om du prøver?

Inden du taler med lægen, kan du evt. bede en ven om at teste dig ved, at vedkommende hvisker en række ord eller tal. Hvis du har svært ved at høre, hvad der bliver hvisket, bør du få foretaget en høretest.  

Under en høretest bliver du placeret i en lydisoleret kabine, hvor du får hovedtelefoner på, så audiologen kan teste dine ører separat. Du bliver udsat for en række toner ved forskellige frekvenser, så man kan finde ud af, om du kan høre toner i både lav- og højfrekvensområdet. Audiologen vil også undersøge, om du kan skelne enslydende ord fra hinanden.

Mennesker med fremragende hørelse kan generelt høre toner på 20 decibel (dB) eller derunder. Hvis du ikke kan høre lyde mellem 45 og 60 dB, har du moderat høretab, og hvis du ikke kan høre lyde mellem 76 og 90 dB, har du svært høretab.

Kilde: Harvard Medical School

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?