Skip to main content

Hold øje med din lugte- og smagssans

{snippet modul199}
 
{module 187}

Vores lugte- og smagssans er ofte kilder til stor fornøjelse, men ligesom erindringer kan de falme eller helt forsvinde med alderen. Og tabet af lugtesansen kan faktisk være en advarsel om, at der er noget galt i kroppen.

I et stort nationalt aldringsprojekt undersøgte amerikanske forskere 3.000 voksne mellem 57 og 85 år i 2006.

De blev bedt om at identificere fem dufte: rose, orange, læder, fisk og pebermynte. Fem år senere undersøgte forskere fra University of Chicago, hvor mange af deltagerne, der havde normal lugtesans, og hvor mange, der havde mistet den, der var døde i den forløbne periode. Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE.

”Resultaterne er spændende, men de kan ikke knytte et tab af lugtesans til død, men de kan vise et tidligt tegn på såkaldt neurodegenerativ sygdom,” siger dr. Mark Albers fra Massachusetts General Hospital.

”Før i tiden blev tabet af lugtesans tilskrevet folks alder, men vi ved nu, at neurodegenerative sygdomme er forårsaget af skader på nerverne. De omfatter bl.a. Alzheimers sygdom, Huntingtons sygdom og Parkinsons sygdom,” siger han.

Sådan virker lugtesansen

Vores hjerner opfanger lugt gennem receptorer, der sidder i næsen og tæt på halsen, og en vis reduktion i lugte - og smagssansen er aldersrelaterede.

Men et mærkbart tab af lugtesansen er normalt forårsaget af enten skader i lugtreceptorerne eller kvæstelser i hovedet på grund af eksempelvis stråling for hoved- eller halscancer, nasal kirurgi, en hjernesvulst, diabetes, fedme, rygning eller eksponering for luftforurenende stoffer.

Det kan også skyldes blokeringer i næsen forårsaget af forkølelse, allergi, sinus infektioner og polypper i næsen eller bihuler. Anvendelse af visse lægemidler kan også give tab af lugtesansen.

Neurodegenerative sygdomme kan også forårsage lugttab, og derfor kan mindsket lugtesans være tidlige symptomer.

Se tiden an

Hvis din lugtesans er falmet, så må du ikke konkludere, at du har en neurodegenerativ sygdom, for det kan man kun finde ud af ved nogle helt specielle tests.

Men ethvert tab af lugt, der varer mere end et par uger, bør du nok overveje at få undersøge. Formindsket lugtsans kan nemlig også være farligt, fordi man ikke kan lugte røg fra en brand, gaslækager eller fordærvet mad. Et tab af lugtesansen kan også påvirke ens livskvalitet, da det kan nedsætte evnen til at smage mad.

For at hjælpe din læge med at stille en diagnose, så gør dig klart, hvornår lugte- og smagssanserne aftog, og om du har fået ændret din eventuelle medicinering, om du har haft hovedpine, synsforstyrrelser eller tilstoppet næse.

Kilde: Harvard Health Letter.