Motion kan forebygge risikoen for øjensygdomme i alderdommen.

Sådan undgår du synstab

 

Regelmæssig motion og lejlighedsvis indtag af alkohol kan være godt for dine øjne.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskerne har analyseret data indsamlet fra næsten 5.000 voksne i alderen 43 til 84 år fra 1988 til 2013. Over en 20 årig periode havde 5,4 pct. af dem udviklet synshandicap, der er defineret som synstab forårsaget af øjensygdom, skade eller en medicinsk tilstand, som ikke kan korrigeres ved briller eller kontaktlinser.

Hos de inaktive udviklede 6,7 pct. synstab, mens kun 2 pct. af de mennesker, der udøvede motion tre eller flere gange om ugen fik det. Efter justering for alder, fandt forskerne, at de deltagere, der fik regelmæssig motion, var 58 pct. mindre tilbøjelige til at udvikle problemer med synet, end dem, der var inaktive.

Synshandicap opstod hos 11 pct. af dem, der aldrig drak alkohol, mens kun 4,8 pct. af dem, der fik en genstand om ugen udviklede det. Efter justering for alder var 49 pct. mindre tilbøjelige til at udvikle øjenproblemer end de, der overhovedet ikke indtog alkohol.

Ændret adfærd

Storforbrugere af både alkohol og tobak var mere tilbøjelige end de øvrige grupper til at udvikle synshandicap fremgår det af undersøgelsen,der er offentliggjort  i tidsskriftet Oftalmologi .

"Alder er normalt en af de stærkest associerede faktorer for mange øjensygdomme, der forårsager synshandicap, og det kan vi ikke gøre noget ved,” siger ledende forsker dr. Ronald Klein fra University of Wisconsin School of Medicine.

"Men livsstilsadfærd i form af rygning, alkohol og fysisk aktivitet kan ændres. Så resultaterne ser lovende ud, når det drejer sig om mulig forebyggelse, fordi disse adfærdsmønstre er forbundet med udviklingen af synsnedsættelse på lang sigt," siger han.

Klein understreger, at yderligere forskning er nødvendig for at afgøre om ændret adfærd kan have en direkte virkning på reduktion af synstab.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?