Undgå øjenskader med de rigtige solbriller

 

Solbriller er vigtige i disse dage med klar sol dagen lang, men mange køber solbriller for at se godt ud i stedet for at tænke på at se godt.

Selvom solbriller kan give dig et smart look, så er det vigtigt at de ikke bare bliver købt på grund af udseendet, pointerer Tara O'Rourke, der er optometrist ved Penn State Milton S. Hershey Medical Center.

Store solbriller er på mode nu og de er også mere effektiv til at beskytte øjet, øjenlåget og omgivende væv fra skadelige ultraviolette stråler.

"Den sarte hud på øjenlåget er modtagelig for basalcellekræft," siger O'Rourke.

Mørkere linser er ikke nødvendigvis altid bedre. Det afhænger af, hvad du planlægger at bruge solbrillerne til. Mørkegrå og mørkebrune nuancer forvrider ikke farveopfattelsen så meget, mens lyse ravfarvede linser bortfiltrerer blåt lys, der er knyttet til makuladegeneration.

"De er gode for folk, der ønsker at øge kontrasten - piloter, skiløbere, bådejere eller golfspillere," siger O'Rourke.

Polaroidglas har en lodret komponent, som reducerer genskin og refleksion fra vandrette flader, så de kan være et godt valg til kørsel, sejlads og fiskeri.

Svømmere kan få tonede beskyttelsesbriller, men det er kun relevant for professionelle. Folk, der bare tager en dukkert nu og da kan nøjes med at bruge almindelige solbriller, når de ikke er under vandet.

O'Rourke fraråder at bruge kontaktlinser, når man svømmer på grund af den øgede risiko for infektion.

100 procent UV-beskyttelse

Det vigtigste er at kigge efter briller, der tilbyder 100 procent UVA og UVB beskyttelse. UVC stråler blokeres af jordens ozonlag, men UVB-stråler kan beskadige den forreste overflade af øjet, forårsage sygdomme såsom pingueculum eller pterygium, vækster på fugtige membraner i øjet omkring hornhinden. UVA-stråler kan passere gennem hornhinden og gå dybere ind i øjet, beskadige linsen og nethinden, hvilket kan føre til grå stær eller makuladegeneration.

"Du ser sjældent disse problemer hos yngre mennesker, fordi de udvikler sig langsomt, men det er vigtigt at tænke på beskyttelse tidligt for at undgå sygdommene senere," siger O'Rourke.

Børn er særligt modtagelige for de skadelige virkninger af solen, fordi linserne i deres øjne er så klare, som de nogensinde bliver i deres levetid, hvilket giver mere lys mulighed for at trænge igennem. Desuden har børn tendens til at tilbringe mere tid ude end mange voksne, og er derfor mere eksponeret for solen.

Polycarbonat glas, der ligner beskyttelsesbriller, er et godt valg for børn, såvel som voksne, der har udendørs gøremål som græsslåning eller andet havearbejde, fordi de er lette og slagfaste.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?