Din personlighed ændrer sig totalt med alderen

Selv om du som teenager var meget samvittighedsfuld eller meget udholdende, så er det ikke nødvendigvis træk, som du stadig har som gammmel.

 

Det konstaterer forskere fra University of Edinburgh efter at have sammenlignet personlighedstræk hos over 600 mennesker med over 60 års mellemrum.

De fleste mennesker tror, ​​at de er den samme person hele deres liv, men det er en opfattelse, der bliver skudt ned af forskernes undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Psychology and Aging.

Undersøgelsen er den længste af sin art af menneskelige personlighedstræk, og hvordan de kan ændre sig med alderen.

Forskerne fik adgang til data fra en undersøgelse udført tilbage i 1950 i Skotland, hvor et team havde bedt en gruppe af lærere om at give vurderinger af 1208 14-årige elevers personlighed. 

Vurderingerne handlede om basale egenskaber som følelsesmæssig stabilitet, selvtillid, samvittighedsfuldhed, udholdenhed, lyst til at udmærke sig og originalitet. Forskerne forsøgte at finde de samme elever i 2012 og fandt 635 af dem og af dem indvilgede 174 i at tage en test svarende til den, som deres lærer udfyldte 63 år tidligere. Hver af de frivillige medbragte også en person, der kendte dem godt, og denne person udfyldte også en vurdering af den frivillige.

Da forskerne undersøgte, om de kunne finde nogen sammenhæng mellem lærernes vurderinger af de 14-årige og de nye vurderinger som 77-årige, kunne de ikke finde nogen sammenhæng overhovedet, det var som om den nye vurdering handlede om helt andre mennesker.

Forskerne rapporterer også, at de var overraskede over deres resultater, fordi andre undersøgelser havde vist en vis grad af sammenhæng. 

Deres resultater tyder på, at personligheden virkelig forandrer sig over tid, hvilket måske ikke kommer som en overraskelse, hvis man har mødt gamle venner eller bekendtskaber fra ungdommen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?