Fællessang gør dig lykkeligere

Korsang eller anden form for fællessang kan reducere depressionssymptomer og ligefrem gøre dig lykkeligere.

 

Det antyder en engelsk undersøgelse fra University of East Anglia (UEA), hvor forskere har fulgt en gruppe patienter, der led af depression og angst, i forbindelse med deres deltagelse i et sangprojekt i Norfolk kaldet Sing Your Heart Out (SYHO).

Resultaterne viste, at deltagerne forbedrede deres mentale helbred og at kombinationen af ​​sang og socialisering var en væsentlig del af forbedringen, fordi det fremmer en løbende følelse af tilhørsforhold og velbefindende.

Chefforsker professor Tom Shakespeare fra UEAs Norwich Medical School og hans forsker dr. Alice Whieldon samarbejdede med SYHO-projektet, der kører ugentlige sangworkshops, som både er rettet mod mennesker med mentale udfordringer og folk uden psykiske problemer. Omkring 120 personer deltager i fire gratis workshops hver uge - to tredjedele har haft kontakt med mental sundhedstjenester.

Forskningsprojektet fulgte gruppen i seks måneder og fortog interviews og lavede fokusgrupper med deltagere, arrangører og værkstedsledere.

"Vi fandt, at sang som en del af en gruppe bidrager til forbedringer af psykiske problemer. Den vigtigste måde at synge dit hjerte ud i et kor er, at alle kan deltage, uanset evne. Der er også meget lidt pres, fordi deltagerne ikke øver med henblik på en opførelse. Det er meget inkluderende og det er bare sjovt.

"Formatet er også anderledes end en terapigruppe, fordi der ikke er noget pres på for at diskutere deres tilstand," forklarer professor Shakespeare, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Medical Humanities.

"Vi hørte deltagerne kalde initiativet for en 'livredder' og at det 'reddede deres psyke'. Andre sagde, at de simpelthen ikke ville være her uden det, de ville ikke have klaret det - så vi begyndte hurtigt at se den massive indflydelse det havde."

"Alle de deltagere, vi talte med, rapporterede positive virkninger på deres mentale sundhed som et direkte resultat af at deltage i sanggrupperne. For nogle repræsenterede den en del af et bredere program af støtte. For andre var det nøglen til forbedringen af deres mentale helbred," forklarer han

"Men det vigtigste for alle var, at Sing Your Heart Out-modellen medførte sjov og lykke."

Resultaterne viser, hvordan en kombination af sang og socialt engagement gav deltagerne en følelse af tilhørsforhold og velvære, som ofte varede en dag eller mere, samt forbedrede sociale færdigheder og tillid.

"At deltage på ugentlig basis medfører struktur, støtte og kontakt, der hjalp folk til at forbedre deres humør, føle sig godt tilpas og fungere bedre i det daglige liv, og er en billig måde at afhjælpe mentale problemer på," understreger professor Shakespeare.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?