Motion kan mindske depression

 

Symptomerne på depression mindskes væsentligt for dem, der motionerer intenst over lang tid.

Det viser ny forskning, hvor forskerne har sammenholdt en lang række tidligere studier om depression.

I dag omfatter de mest populære behandlinger for depression brugen af antidepressiv medicin og psykoterapi, men mange mennesker foretrækker alternative behandlinger, og nogle læger anbefaler direkte motion som en potentiel mulighed.

I den nye sammenfattende undersøgelse sammenlignede forskerne brugen af motion blandt voksne med depression med andre aktiviteter eller slet ingen behandling.

Undersøgelsen omfattede 711 personer, der skulle udføre et bestemt motionsprogram og 642, der skulle dyrke andre aktiviteter.

Til brug for undersøgelsen udarbejdede forskerne en måleskala for at vurdere graden af depression, så man kunne sammenligne de patienter, der dyrkede motion og de, der ikke foretog sig noget.

Forskerne konstaterede at der var en forskel mellem grupperne på 0,2 points for dem, der havde en lille effekt, 0,5 for dem, der havde en moderat effekt, og 0,8 for dem, der havde stor effekt.

I gruppen, der dyrkede motion, var forskellen 0,62-point.

Symptomerne mindskes

I et studie fra 2007 fandt forskerne, at 45 pct. af de, der deltog i  overvåget træning, efter fire måneder ikke længere opfyldte kriterierne for depression sammenlignet med 31 pct., der fik en inaktiv tabletbehandling.

I et andet forsøg fra 2002 oplevede 55 pct. af de ældre deltagere et markant fald i depressionssymptomerne efter 10 ugers træning, sammenlignet med 33 pct., der i den samme periode deltog i samtaleterapi.

Forskerne peger dog på, at man skal være forsigtig med at sige, at motion er lige så effektivt som andre behandlingsformer, fordi kun så forholdsvis få er blevet testet.

Desuden er det stadig uvist, hvordan motion påvirker depression, og hvilken motionstype, der er den bedste. Men noget tyder på, at man skal vælge en motionsform, som man vil dyrke i lang tid med en vis intensitet.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?