7 måder at klare vinterdepression
Kæmper du med trist humør og bliver dine tanker tågede og mørke når vejret også er det? Så er du ikke alene.
Man regner med at mellem 10 og 20 procent føler sig særligt trætte og triste i vintermånederne. Manglen på lyse timer og temperaturer, der går gennem marv og ben kan gøre det rigtig svært at holde fast i den glade tilgang til tilværelsen.
Og ifølge forskerne er noget af det mest ødelæggende for humøret, at vinteren lægger op til bare at sidde i sofaen med zapperen frem for at gå ud blandt andre mennesker, der kan løfte stemningen og få grin og varme frem i sindet.
De fleste kommer dog igennem vinteren – om end humørmæssigt på lavt blus. Men for nogle er der tale om en regulær vinterdepression. Ifølge Ph.D. professor og direktør i klinisk træning ved University of Vermont, Kelly Rohan, lider mindst to procent af alle af den regulære psykiatriske lidelse, der kan kaldes vinterdepression, og denne procentdel stiger i områder med færre timer med sollys. F.eks. anslår forskere, at 10 procent af befolkningen i Alaska har denne lidelse med symptomer som overdreven træthed, overspisning og koncentrationsvanskeligheder.
1. Skab nogle vinterglæder
Du sukker måske efter en skøn strandtur eller en frokost i det grønne. Men hvis du vil undgå at køre humørmæssigt ned om vinteren, anbefaler Kelly Rohan at finde nogle andre fornøjelser, som passer til den årstid, vi nu en gang har.
”At have det sjovt er rigtig vigtigt, hvis man vil holde humøret oppe,” siger hun.
Og hvad kan man så finde på når vejret er gråt, mørkt og koldt? Måske er det alligevel en god ide at trodse klimaet og finde på udendørs aktiviteter sammen med andre. Er det snevejr eller er søerne frosset til is, så er det nemt. Men er der absolut ingen formildende omstændigheder ved vejret, må man søge inden døre og f.eks. finde en ny, sjov fitnessform.
2. Book en rejse
En ting, der næsten helt sikkert får humøret nogle grader op, er at glæde sig til en dejlig rejse. Hvis du lider af vinterdepression vil du have stor glæde af solen og varmen, men at få en pause fra arbejdet er i sig selv også vigtigt for det mentale velbefindende.
Kelly Rohan understreger dog, at det er vigtigt at være glad for at være der, hvor man er. Også vinteren i Danmark har sine glæder, og det gælder om at finde dem – og ikke om bare at drømme om at hoppe på et fly.
3. Træn dig i afslapning
Studier viser, at yoga kan begrænse symptomer på depression og angst. Og tidligere forskning om meditation afslører, at åndedrætsøvelser og træning i mindfulness påvirker det neurale system og begrænser stress.
4. Giv den gas i fitnesscentret
Hvis du tager en af de hårde træningstimer i fitnesscenteret, sætter du også hjernen på arbejde. Ved at presse kroppen udløser du naturligt endorfiner, som får dig til at føle glæde og nærmest eufori. En undersøgelse offentliggjort i American College of Sports Medicine Journal i 2013 antyder, at for nogle mennesker fungerer træning ligefrem lige så godt som antidepressiv medicinsk behandling.
5. Hold fast i rutinerne
Ifølge Kelly Rohan er en af de vigtigste forholdsregler at holde fast i de normale dagligdags aktiviteter. Drop ikke din hobby bare fordi vinteren måske gør det svært at udføre den. Det hjælper på humøret, hvis du stadig kan glæde dig til det ugentlige møde i bogklubben eller aftnerne med vandgymnastik. Også selvom du næsten ikke orker begive dig ud i den mørke og våde vinter.
6. Drop sukkeret
De fleste af os ved, at for meget sukker får os til at tage på, og øger risikoen for diabetes og nogle kræftformer. Desuden har forskning vist, at sukker har en negativ påvirkning på vores mentale sundhed. I lande, hvor man indtager meget sukker, er der flere tilfælde af depression, og forskere mener, at sukkeret ødelægger kroppens evne til at håndtere stress ligesom det kan forværre angstsymptomer. Men mange af os føler stor trang til søde og stivelsesholdige madvarer, når vinteren tærer på energien. Husk at den energi, sukker giver, kun er kortvarig.
7. Kom udenfor
Kelly Rohan anbefaler at gå udenfor og få noget frisk luft. Hver dag, helst. Undersøgelser viser, at hvis man tilbringer tid uden døre, begrænser man stress. Så klæd dig godt på og gå i det mindste udenfor i fem minutter, træk vejret helt ned i lungerne og mærk energien i kroppen.
”Det har vist sig, at en morgentur efter at solen er stået op kan være særligt effektivt,” siger Rohan.
”Lyset gør godt, men det gør den fysiske aktivitet også,” siger hun.