Så lidt skal du motionere for at undgå depression
Frygter du at blive ramt af depression, så kan motion være en effektiv måde at afværge risikoen.
Men hvis du tænker at det vil kræve en daglig løbeture eller længere ophold i fitness-centret, så er der gode nyheder fra en stor norsk undersøgelse.
En analyse af 33.908 nordmænds motionsvaner og symptomer på angst og depression målt over 11 år viser nemlig, at regelmæssig motion af enhver intensitet kan forhindre fremtidig depression - og at bare en time ugentligt kan hjælpe.
Et internationalt team af forskere fandt ud af, at 12 procent af depressionstilfældene kunne have været forhindret, hvis deltagerne bare havde dyrket en times fysisk aktivitet hver uge.
"Vi har i en tid kendt til, at motion spiller en rolle i behandlingen af symptomer på depression, men det er første gang, vi har kunnet kvantificere det forebyggende potentiale ved fysisk aktivitet med hensyn til at reducere fremtidige depressionsniveauer," siger undersøgelsens hovedforfatter lektor Samuel Harvey fra University of New South Wales i Australien.
"Vi forsøger stadig at afgøre, hvorfor motion kan have denne beskyttende virkning, men vi tror, det skyldes den samlede virkning af de forskellige fysiske og sociale fordele ved fysisk aktivitet," siger Harvey, som har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Psychiatry.
"Resultaterne understreger det store potentiale ved at integrere træning både i enkeltpersoners behandling og i bredere folkesundhedskampagner. Hvis vi kan finde måder at øge befolkningens niveau af fysisk aktivitet bare en lille smule, så vil dette sandsynligvis medføre betydelige fysiske og mentale helbredsfordele."
Forskerne brugte data fra Nord-Trøndelag Amt i Norge, hvor en af de største og mest omfattende befolkningsbaserede helbredsundersøgelser blev gennemført mellem januar 1984 og juni 1997.
De næsten 34.000 deltagere blev bedt om at rapportere hvor ofte de dyrkede motion og med hvilken intensitet. I opfølgningsfasen besvarede de et spørgeskema kaldet (Hospital Anxiety and Depression Scale) for at afklare enhver voksende angst eller depression.
Forskerholdet tog også højde for faktorer, der kunne påvirke sammenhængen mellem motion og almindelig psykisk sygdom. Det var socioøkonomiske og demografiske faktorer, stofmisbrug, body mass index, nylig fysisk sygdom og social støtte.
Resultaterne viste, at personer, der ikke motionerede ved undersøgelsens start, havde en 44 procent øget risiko for at udvikle depression sammenlignet med dem, der motionerede en til to timer om ugen.
Men det beskyttede til gengæld ikke mod angst, uanset om man sammenlignede tiden eller intensiteten af motionen og risikoen for at udvikle lidelsen.
"De fleste af de psykiske helbredsfordele ved at dyrke motion opnåes inden for den første time, der trænes hver uge," siger lektor Harvey.
"Med en stadig mere stillesiddende livsstil og stadig flere tilfælde af depression, er disse resultater særligt relevante, da de fremhæver, at selv små livsstilsændringer kan medføre betydelige psykiske fordele."