Skip to main content

Vinterdepressioner rammer kun kvinder

Er du ramt af en vinterdepression selv om vinteren dårligt nok er begyndt, mens din mand render rundt i godt humør, så er det ikke så mærkeligt. Det er nemlig tilsyneladende kun kvinder, der rammes af vinterdepressioner, eller også opdager mændene ikke at de har det dårligt.

{snippet start}

I hvert fald viser en ny undersøgelse fra University of Glasgow, at mænd ikke ser ud til at blive påvirket af fænomenet.

Forskningen fra Universitetets Institut for Sundhed og Velvære og offentliggjort i Journal of Affective Disorders viste, at dårligt humør, træthed og anhedonia (manglende evne til at opleve fornøjelse fra aktiviteter, der plejede at være sjovt) toppede i vintermånederne hos kvinder.

Et forhold mellem kortere dage og større depressive symptomer hos kvinder blev også fundet, men dette kan også skyldes ved variation i udetemperaturer.

Ændringerne i vores humør synes at være uafhængige af sociale faktorer og livsstilsfaktorer som rygning, alkoholforbrug og fysisk aktivitet.

Tilstanden, der også kendes sæsonbetinget affektiv lidelse (klinisk signifikante depressive symptomer i løbet af vintermånederne) rammer op til 3 procent af befolkningen. Det er også mere almindeligt for patienter med en historie af større depressioner at opleve flere symptomer om vinteren, hvor antallet af nye recepter på antidepressiver også stiger.

Forskerne udførte en tværsnitsanalyse af mere end 150.000 deltagere i den britiske biobank-kohorte og analyserede data for at vurdere beviserne for sæsonvariation ved at opgøre "totale depressive symptomer" plus symptomer på dårligt humør, anhedoni og træthed. Forbindelser mellem depressive symptomer og daglængde og gennemsnitlige udetemperaturer blev også vurderet.

"Denne meget store befolkningsbaserede undersøgelse viser tegn på sæsonmæssige variationer i depressive symptomer, der synes at være mere udtalte hos kvinder end hos mænd. Vi forstår endnu ikke fuldt ud, hvorfor dette er tilfældet, men det var interessant, at ændringerne var uafhængige af sociale og livsstilsfaktorer, hvilket måske kan skyldes en kønsspecifik biologisk mekanisme. Det er klart, at dette er et komplekst, men vigtigt område, der kræver yderligere undersøgelse," siger Daniel Smith, der er professor i psykiatri.

"Læger bør være opmærksomme på disse kønsforskelle i sæsonbestemte udsving for at genkende og behandle depressive symptomer i løbet af kalenderåret."