Tidlig behandling af depression mindsker risikoen for hjerteanfald

 

Hvis en begyndende depression behandles i sin vorden, kan det medvirke til at reducere risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

I en ny undersøgelse indgik knap 300 ældre, der var diagnosticeret med depression. Patienterne modtog enten antidepressiva, psykoterapi eller en standardbehandling, der var bestemt af deres læge.

De patienter, som ikke havde tegn på hjertesygdom ved undersøgelsens begyndelse, fik antidepressiva og terapi for deres depression, og de næsten halverede deres risiko for et hjerteanfald eller et slagtilfælde i løbet af de otte år af, undersøgelsen varede sammenlignet med den gruppe, der kun fik en standardbehandling.

"I sidste ende giver undersøgelsen os en ny tilgang til forebyggelse af hjerte-karsygdomme," siger Jesse Stewart, der er lektor i psykologi ved Indiana University-Purdue University Indianapolis.

Eksperterne har længe vidst, at depression er en risikofaktor for hjerteanfald og slagtilfælde, men man har ikke tidligere været klar over, at en tidlig depressionsbehandling kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-problemer.

Halveret risiko

Undersøgelsen inddrog patienter på 60 år eller ældre, og de var alle diagnosticeret med depression. Nogle havde kardiovaskulære sygdomme, og andre havde ikke.

I løbet af studiet fik 119 patienter et kardiovaskulært problem i form af et hjerteanfald eller slagtilfælde.

Af de 168, der ingen hjertesygdom havde ved undersøgelsens start, og som fik både terapi og medicin, var 48 pct. mindre tilbøjelige til at få et slagtilfælde eller hjerteanfald end de, der fik en standardbehandling.

Depression er forbundet med fysiologiske ændringer, såsom en stigning i inflammation, som er en kendt risikofaktor for hjertesygdom.

”De, der er deprimerede, kan også være mere tilbøjelige til at ryge, være mindre fysisk aktive, indtage en dårlig kost og være mindre opmærksomme på, at tage deres medicin, og det øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde,” siger Stewart til  Psychosomatic Medicine .

”Den nye undersøgelse anviser en potentiel vej til at reducere risikoen for hjertesygdomme, og det er et plus,” siger dr. Charles Chambers, der er kardiolog på Penn State University College of Medicine, Hershey.

Han påpeger, at depression efter et hjerteanfald er meget almindeligt.

”Når læger taler om forebyggelse af hjerteanfald, taler de om de fem store risikofaktorer, højt blodtryk, rygning, diabetes, kolesterol og familiehistorie," siger han.

”Men man må ikke overse andre risikofaktorer som stillesiddende livsstil, stress og psykosomatiske problemer såsom depression.”

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?