Sørg for at opholde dig i dagslyset og drik rigeligt med vand, når du er kommet frem, så du ikke er dehydreret.

Sådan håndterer du jetlag step-by-step

 

Vi kender det vist alle sammen. Jetlag er ikke rart. Men man kan heldigvis gøre en hel del selv for undgå den værste kuk i det indre ur.

Alle, der har fløjet over flere tidslinjer, har nok oplevet at være groggy midt på dagen, søvnig under aftensmaden og totalt ude af stand til at sove om natten.

Man kan ikke finde ud af, om man er sulten, ligesom maven slår knuder og kan slet ikke finde sin normale rytme. Men problemerne stopper ikke her. Et studie har vist, at kronisk jetlag kan være en regulær arbejdsskade.

Og kvindelige flyansatte, der fortæller om søvnproblemer og forstyrrede døgnrytmer, har også højere niveau af stresshormonet kortisol i spyttet ligesom de kæmper med korttidshukommelse.

Med andre ord. Det handler om at forebygge hvad man kan forebygge.

”Mange mennesker kan uden for mange problemer tolerere skift mellem få tidszoner,” siger Timothy Morgenthaler, præsident ved American Academy of Sleep Medicine.

”Men hvis du skal krydse flere tidszoner, skal du planlægge,” siger han og nævner, at det naturligvis især gælder de mange mennesker, som i forvejen har søvnproblemer. Har man ligefrem en søvnlæge, bør man konsultere ham eller hende før man tager afsted. Især hvis man lider af søvnapnø eller er vant til at tage sovemedicin.

Før du rejser

Sørg for at være udhvilet. Den mest effektive beskyttelse mod jetlag er, at du er grundlæggende udhvilet og frisk. Nogle anbefaler, at man holder sig vågen til sent natten før for at kunne sove på flyet. Men det er ikke en god ide.

Da jetlag er forbundet med af rejse med fly, hvor man sidder i samme stilling længe, skal man forebygge de værste eftervirkninger ved at have fået meget frisk luft og god søvn i døgnene før.

Problemet med jetlag er at ændringen sker hurtigt. Nogle eksperter anbefaler, at man op til flyveturen langsomt skifter sengetid hen over en uge.  På den måde kan man allerede have vænnet sig til den nye døgnrytme når man ankommer til destinationen.

Jetlag er værst når du rejser mod øst. Og vær især opmærksom på planlægningen af din søvn, når du skal østpå.

Når du sidder i flyet

Sørg for at rejse dig op og gå en tur rundt i flyet. Du skal holde gang i kroppen så meget som det nu kan lade sig gøre.

Tag høretelefoner på. Timothy Morgenthaler anbefaler, at man sørger for at have nogle høretelefoner, der kan holde lyde ude.

Jo mere larm og anden forstyrrelse vi udsættes for, desto hårdere bliver det at rejse. Han siger, at mange mennesker har den erfaring, at de får mindre hovedpine og oplever mindre træthed ved at tage høretelefoner på, bare fordi de derved får lidt fred og kan koncentrere sig om deres egne tanker.

Når du er ankommet

Giv dig selv lidt tid. Forskning viser, at den menneskelige krop kan tilpasse sig op til to tidszoner om dagen, men du kan godt risikere, at det tager op til en hel dag pr. zone, du har krydset, at være fuldstændig tilvænnet den nye døgnrytme. Du skal altså ikke forvente at en enkelt god nats søvn er nok.

Sørg for at få noget sollys. At lade sig udsætte for sollys er en af nøglerne til at komme over regulært kuk i døgnrytmen. Selv om du har allermest lyst til at kravle under dynerne midt på dagen, skal du hellere sørge for at komme ud i dagslyset. Det skubber til din hormonelle cyklus på den rigtige måde og vil i sidste ende være med at du bliver vågen og søvnig på de rette tidspunkter.

Drik en hel masse vand.

”Symptomerne på jetlag inkluderer hovedpine, muskelsmerter og kvalme,” siger Morgenthaler.

”Ja, det er symptomer på jetlag, men det kan også være symptomer på dehydrering under flyveturen.”

Det er bedre at eliminere alt andet, der kan gøre dig ubehageligt tilpas og følelsen af udmattelse. Derfor bør du være helt sikker på, at du får vand nok. 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?