Skip to main content
Søvnløshed kan blive kronisk, hvis ikke du gør noget ved det hurtigt.

Sådan kan du undgå kronisk søvnløshed

En times kognitiv adfærdsterapi kan redde dig fra at blive ramt af kronisk søvnløshed.

{snippet start}

Men det kræver at du hurtigt - inden for nogle måneder efter at søvnløsheden begyndte - starter på terapien.

Det viser en helt ny undersøgelse fra Northumbria University, hvor forskere konstaterede at tre ud af fire deltagere forbedrede deres søvnkvalitet efter en 60 minutters terapi-session.

Resultaterne, der er offentliggjort i det internationale tidsskrift SLEEP, er vigtige fordi akut søvnløshed kan føre til kronisk søvnløshed, der øger risikoen for depression.

Mennesker med søvnløshed har problemer med kvaliteten, varigheden eller kontinuiteten i deres søvnmønstre. De kan have svært ved at falde i søvn, kæmpe med at falde i søvn igen efter at være vågnet i løbet af natten eller vågne tidligt, hvilket altsammen kan medføre problemer med opmærksomhed, koncentration, humør og hukommelse.

Cirka en tredjedel af voksne  har symptomer på søvnløshed og 10 procent lider af søvnløshed.

Men den ny undersøgelse viser at det kan tages i opløbet.

Den er baseret på deltagelse af 40 voksne, der havde lidt af søvnproblemer i maksimalt tre måneder og endnu ikke tog medicin mod problemet. Ingen af deltagerne havde tidligere prøvet kognitiv adfærdsterapi.

Deltagerne blev opdelt i to grupper, hver med ni mænd og elleve kvinder. Alle skrev søvndagbøger for at registrere kvaliteten og varigheden af ​​deres søvn i syv dage før behandlingen og udfyldte et spørgeskema, der måler arten, alvoren og virkningen af ​​søvnløshed.

Kontrolgruppe ville også have terapi

Mens den ene gruppe fik en brochure om selvhjælpsterapi og en times kognitiv adfærdsterapi med Jason Ellis, der er professor i søvnforskning ved Northumbria Universitets Institut for Psykologi, så fik den anden gruppe ingen hjælp.

Og resultaterne - og forskellene - var bemærkelsesværdige. En måned efter terapiforløbet havde 60 procent af deltagerne fået forbedret deres søvnkvalitet. Og inden fortre måneder, var dette tal steget til 73 procent.

Kun 15 procent af deltagerne i kontrolgruppen havde forbedret deres søvn, men efter at have set resultaterne i den anden gruppe bad 70 procent i denne gruppe om også at få en times kognitiv adfærdsterapi.

{module also sleep}

Terapiforløbet indebærer at man får større viden om søvn og de individuelle forskelle i søvnbehov på forskellige tidspunkter i livet. Professor Ellis indført dem også i princippet om søvnbegrænsning, som tilskynder den enkelte til kun at opholde sig i sengen for at sove. Ved hjælp af deres søvndagbøger fik deltagerne et tidspunkt, hvor de skulle gå i seng og et tidspunkt hvor de skulle stå op for at forbedre deres søvn effektivitet.

"​​Kognitiv adfærdsterapi har tidligere vist sig effektiv mod kronisk søvnløshed, men det er ikke tidligere brugt mod akut søvnløshed," siger professor Ellis.

"Kronisk søvnløshed er en betydelig belastning af både den enkeltes helbred og økonomi og har været knyttet til udviklingen af ​​eller forværring af en række fysiske og psykiske forhold," siger han.

"Der er mange fordele ved at behandle søvnløshed i den tidlige fase. Hvis det lykkes er der potentiale for betydelige besparelser. Ikke mindst når man ser på risikoen for følgesygdomme som depression."

depression, søvnløshed