En mening med livet giver en bedre søvn

At have en god grund til at stå op om morgenen sikrer at du sover bedre og lider mindre af søvnapnø og uroligt bensyndrom.

Det viser en ny undersøgelse fra Northwestern Medicine and Rush University Medical Center, hvor forskere både har undersøgt over 800 deltageres søvn og i hvor høj grad de føler, at de har en mening med livet.

Tidligere undersøgelser viste at et formål i livet generelt forbedrer den samlede søvn, når de måles på et enkelt tidspunkt, men den nye undersøgelse har vist, at det også gælder på lang sigt.

Selv om deltagerne i undersøgelsen var ældre over 60 år, mener forskerne, at resultaterne sandsynligvis gælder for alle.

"At hjælpe folk med at få et formål i livet kan være en effektiv måde at forbedre søvnkvaliteten, især for en befolkningsgruppe som denne, der har en øget sandsynlighed for søvnløshed," siger undersøgelsens seniorforfatter Jason Ong, der er lektor i neurologi ved Northwestern University Feinberg School of Medicine.

 

"Formål i livet er noget, der kan dyrkes og forbedres gennem mindfulness-terapier," siger Ong, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Sleep Science and Practice.

Generelt lider de fleste af flere søvnforstyrrelser og søvnløshed, når de bliver ældre. Læger og søvneksperter foretrækker at undgå medicin til at forbedre patienters søvn, siger Ong.

Det næste skridt i undersøgelsen bør være at undersøge brugen af ​​mindfulness-baserede terapier til at give livet et formål og forbedret søvnkvalitet, siger Arlener Turner, der er tidligere postdoktor i neurologi ved Feinberg.

De 823 deltagere fra 60 til 100 år gamle med en gennemsnitlig alder på 79 og uden demens kom fra to undersøgelser på Rush University Medical Center. Mere end halvdelen var afroamerikanere og 77 procent var kvinder.

Resultaterne viste, at deltagere, der følte, at deres liv havde mening, var 63 procent mindre tilbøjelige til at have søvnapnø og 52 procent mindre tilbøjelige til at have uroligt bensyndrom. De havde også moderat bedre søvnkvalitet.

Deltagerne besvarede en spørgeundersøgelse med 10 spørgsmål om deres formål i livet og en spørgeskemaundersøgelse om søvn med 32 spørgsmål.

Omkring formålet med livet blev de bedt om at svare på udsagn som: "Jeg har det godt, når jeg tænker på det jeg har lavet i fortiden, og hvad jeg håber at gøre i fremtiden."

Dårlig søvnkvalitet er relateret til at have problemer med at falde i søvn og at sove samt at føle sig træt i løbet af dagen. Søvnapnø er en almindelig lidelse, hvor risikoen stiger med alderen og hvor vejrtrækning stopper flere gange i timen mens man sover.

Urolige bensyndrom forårsager ubehagelige fornemmelser i benene og en uimodståelig trang til at bevæge dem. Symptomer opstår ofte sent på eftermiddagen eller aftenen og er ofte mest alvorlige om natten.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?